TRUMP: Trump skulle egentlig holdt pressekonferanse klokken 12:00 norsk tid. Men Trump og Kim er ikke blitt enige og nå er toppmøtet avsluttet tidligere enn ventet. Video: AP Vis mer Vis mer

Toppmøtet i Vietnam

Ingen avtale mellom Trump og Kim - toppmøte avbrutt

- Noen ganger må du bare gå, sier Donald Trump. Nord-Korea og Kim Jong-un ønsket fjerning av sanksjoner, men fikk ingen avtale med USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge CNN, er en planlagt felles lunsj med USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder, Kim Jung Un, avlyst.

Ifølge Det hvite hus har Trump og Kim ikke kommet til enighet om noen avtale på toppmøte.

- De to lederne diskuterte flere forskjellige måter å nå atomnedrustning og økonomisk politikk. Ingen avtale ble nådd på dette tidspunktet, men de respektive delegasjonene ser fram til møter i framtida, melder Det hvite hus.

Donald Trump skal holde en pressekonferanse direkte klokka 08.00 norsk tid! Følg den direkte i videovinduet over.

- Litt av en fyr

Trump oppdaterte pressen fra rundt 08.15 i dag tidlig.

<strong>INGEN AVTALE:</strong> USAs president Donald Trump oppdaterte pressen i Hanoi i Vietnam i dag. Foto: Manan VATSYAYANA / AFP / NTB Scanpix
INGEN AVTALE: USAs president Donald Trump oppdaterte pressen i Hanoi i Vietnam i dag. Foto: Manan VATSYAYANA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg og utenriksminister Mike Pompeo tenkte at det ikke var en god idé å signere noe. Vi tilbrakte mye tid med Kim. Han er litt av en fyr. Litt av en karakter. Vårt forhold er veldig bra, og vi hadde noen alternativer, men denne gangen valgte vi å ikke signere noe. Vi hadde noen interessante og produktive dager og det var flere alternativer på bordet, men noen ganger må du bare gå vekk, sier Trump.

Pompeo fulgte opp med at de vil fortsette samtalene.

- Vi har ikke gitt opp, og jeg tror vi kommer til å bli gode venner med Kim og Nord-Korea. De har et utrolig potensial. Nord-Korea ønsket å få fjernet sanksjoner, og de var villig til å gi oss noe, men ikke det vi ønsket, sier presidenten.

- Vi er nærmere

Ifølge Trump ønsket Kim Jong-un å få opphevet de mange økonomiske sanksjonene Nord-Korea er underlagt.

- Kim har en målsetning, og vi er mye nærmere enn vi var for et år siden. Han vil drive atomnedrustning, men vil gjøre tiltak i mindre grad enn oss, sier Trump.

Han sier videre at Kim har forpliktet seg til å ikke drive testing av atomvåpen.

<strong>LUNSJ:</strong> På dette lunsjbordet i Vietnams hovedstad Hanoi, skulle Donald Trump og Kim Jong-un ha møttes i morgentimene torsdag norsk tid. Det blir ikke noe av. Foto: Saul LOEB / AFP / NTB Scanpix
LUNSJ: På dette lunsjbordet i Vietnams hovedstad Hanoi, skulle Donald Trump og Kim Jong-un ha møttes i morgentimene torsdag norsk tid. Det blir ikke noe av. Foto: Saul LOEB / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg stoler på ham og tar ham på ordet, sier USAs president.

Han mener Nord-Korea har et enormt potensial mellom Russland og Kina og med en «av verdens vakreste kystlinjer».

- Jeg tror han kommer til å lede landet til noe stort økonomisk, sier Trump.

Tomt lunsjbord

En seanse der Trump og Kim sammen skulle signere en felles erklæring er også avlyst torsdag.

For kort tid siden informerte Sanders pressen om at forhandlingene snart ville avsluttes og at Trump ville vende tilbake til hotellet for å holde en pressekonferanse der klokka to lokal tid. Denne pressekonferansen, klokka 08.00 er fortsatt på agendaen.

STOR OPPMERKSOMHET: Kim Jong-uns tolv, joggende livvakter har igjen fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. Klipp: Madeleine Liereng. Video: AP Vis mer

Atomnedrustning har vært det desidert viktigste temaet på toppmøtet mellom Trump og Kim, og den amerikanske presidenten er under press på hjemmebane. Det forventes det at Trump ikke gir etter for diktatoren og heller ikke eskalerer situasjonen mellom Vesten og pariastaten.

Trump og Kim møttes til et historisk toppmøte i Singapore i juni i fjor. I møtet, som var den første mellom en sittende amerikanske president og en nordkoreansk leder, formulerte de en noe vag erklæring med en målsetting om en atomfri Korea-halvøy. Diplomater har kritisert denne erklæringen for å mangle en tidslinje fram mot målet. En rekke analytikere forventer nå at de to lederne kommer med mer konkrete mål.

Det har de altså ikke kommet med nå. Kim og Trump møttes først onsdag ettermiddag norsk tid, før de fulgte opp med en middag i går kveld.

Harde forhandlinger

Ifølge statlige nordkoreanske medier hadde de «en inderlig og dyp meningsutveksling» før de delte en middag i selskap med rådgivere og tolker.

Klokka 03.00 norsk tid natt til torsdag startet imidlertid de harde forhandlingene på luksushotellet Sofitel Legend Metropole i Hanoi i Vietnam.

Den nord-koreanske lederen svarte da overraskende på spørsmål fra internasjonal presse om det kom til å bli en avtale med Trump angående nedrustningen av atomkraftvåpen.

HANOI: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, og USAs president, Donald Trump, møtes andre dag under toppmøtet i Hanoi. Video: AP Vis mer Vis mer

- Det er for tidlig å si om vi kommer til en avtale, men jeg vil ikke si at jeg er pessimistisk, svarte Kim Jong-un i natt

Det var en optimistisk Donald Trump som møtte pressen på vei inn til møtet: Han forteller at han ikke har hastverk med å komme fram til en atomavtale, og vektlegger det gode forholdet til Kim.

- Jeg mener det er viktig at det er et sterkt forhold. Når du har et godt forhold, kan det skje mye bra, sier han.

Kim innrømmer på sin side at mange har vært skeptisk til møtet mellom ham og Trump.

- Jeg er sikker på at alle som ser på, vil se på øyeblikket når vi sitter sammen - side om side - som om de ser på en fantasy-film, sier han.

Etter at statslederne var ferdige med å prate med pressen, forflyttet de seg innendørs på grunn av høy temperatur, ifølge CNN.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer