Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen avtale om å redusere sykefraværet i Nav

Ved årsskiftet gikk fristen ut for å få på plass avtaler om redusert sykefravær, men hos Nav glimrer en slik sentral avtale med sitt fravær.

 MANGLER AVTALE: Avtalen om inkluderende arbeidsliv mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter er ikke på plass. Foto: John T. Pedersen
MANGLER AVTALE: Avtalen om inkluderende arbeidsliv mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter er ikke på plass. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flaut. Vi rydder ikke opp i eget hus, sier Perly Paulsen, leder for arbeidstakerorganisasjonen Unio i Nav til Dagens Næringsliv.

Avtalen om inkluderende arbeidsliv mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter, den såkalte IA-avtalen, ble revidert våren 2014. Det er Nav som har ansvaret for oppfølging av avtalen for alle virksomheter i Norge, og målet med avtalen er nettopp å få ned sykefraværet.

Perly Paulsen mener imidlertid det er Norsk Tjenestemannslag (NTL) som har skylden for den manglende avtalen i Nav, og ikke ledelsen.

NTL er den største fagforeningen i Nav, og her ønsker man i stedet at lokale enheter skal ha hele ansvaret for IA-avtalene i etaten.

- Vi opplever at de sentralt er mer pådriver for å sette i gang tiltak som er negative for IA-arbeidet, enn det som bidrar til å nå målene. Lokale avtaler kan bidra til å motvirke en del av det som kommer fra sentralt hold, sier NTL-leder Hanne Nordhaug i Nav til avisen.

- Vi mener Nav gjør folk syke gjennom blant annet målstyringssystemer og detaljstyring av arbeidsoppgaver, sier hun.

Unios Perly Paulsen mener på sin side at de lokale avtalene ikke forplikter arbeidsgiver, og synes NTL ikke tar nok ansvar.

Også fagforeningen Akademikerne ønsker en sentral IA-avtale på plass i Nav.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook