Ingen bagatell

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Jens Stoltenberg forsøker så godt han kan å bagatellisere sosialminister Guri Ingebrigtsens famøse uttalelser om sosialhjelp. I går sa han at Ingebrigtsen har beklaget det hun sa, og at hun var blitt misforstått. Dermed mener statsministeren at saken er ute av verden, og håper den vil være glemt før innspurten i valgkampen.
  • Der tror vi Stoltenberg tar feil. Men han har neppe noe annet valg enn å la Ingebrigtsen sitte i sin stilling. Det ville vært dramatisk å kvitte seg med en statsråd på dette tidspunktet, selv om et skifte kunne kamufleres som et ønske fra Ingebrigtsen om å få gå av. Det ville uansett blitt tolket som et nederlag for Stoltenberg. Det ville minnet for mye om rotet i Jaglands korte regjeringstid, med dramatiske utskiftinger av statsråder. I Stoltenbergs rekker skal det være ro og orden.
  • Men den politiske skaden er allerede skjedd, og den er uopprettelig. Arbeiderpartiets opplegg har vært å vise fram Høyres manglende ansvar for de svakeste gruppene både her hjemme og ute i den store verden. Klarest kom dette fram i Jaglands første brev til Jan Petersen, der Jagland beskyldte Høyre for hjerteløshet. Konsekvensene av Høyres politikk vil i særlig grad ramme dem som fra før er dårligst stilt. Men for Arbeiderpartiet er velferd viktigst, som slagordet lyder.
  • Etter det som nå er kommet fram, blir det vanskelig for Arbeiderpartiet å følge denne strategien videre med Ingebrigtsen på laget. Hun vil ikke gi mottakere av sosialstøtte verken barnetrygd eller kontantstøtte, slik alle andre grupper får i tillegg til sin lønn. Hun har også fastsatt meget lave veiledende satser for sosialhjelpen. Dette dreier seg om den gruppen som kan betegnes som fattige i vårt samfunn, og som er henvist til sosialkontorenes nåde. Da hjelper det lite at statsråden beklager uttalelsen som stempler fattigfolk som narkomane og trygdemisbrukere. Partiet har pådratt seg en stygg skade foran valgkampen.