Ingen bakterier i Gilde-kjøttdeig

Men E.coli-jakten fortsetter i kjøleskap og søppelbøtter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helsemyndighetene og Gilde er like kloke etter negative resultater  fra alle de 508 prøvene som er tatt i jakten på mulige E.coli 0:103-bakterier er nå ferdig.

Prøvene er tatt av tilbaketrukne varer, produksjonslokaler og -utstyr, samt av innkomne dyr og slakt.

Analysene er utført av Norsk Matanalyse og Norges Veterinærhøgskole.

Nå fortsetter E.coli-jakten i kjøleskap og søppelbøtter til familiene som ble hardt rammet. Sju barn i sju ulike familier har fått alvorlige nyreproblemer av E.coli 0:103.

Klart til uka

-Alt innhold i kjøleskap og søppelbøtter hos seks av familiene blir analysert. Det er en svær analysejobb som ikke blir ferdig før i begynnelsen av neste uke, sier fungerende regiondirektør Karen Johanne Baalsrud i Mattilsynet til Dagbladet.no.

  Hun leder Nasjonalt senter for dyr og animalsk mat i Sandnes, som har ansvaret for disse analysene.

For to av de seks familiene er analysene fra søppel og kjøleskap ferdige. Ingen spor etter farlige bakterier er funnet.

Den sjuende familien er ikke med i undersøkelsen.  Der var alt kjørt på søppelfyllingen allerede.

-De aggressive E.coli-bakteriene v i leter etter ble første gang registrert i Norge tidlig på 90-tallet. Vi vet ikke hvordan de har komemt hit, men det har sannsynligvis åmgjøre med at folk reiser mer, sier Baalsrud.

Hygienesvikt 

 De to stengte Gilde-slakteriene på Rudshøgda og på Otta har siden 2004 fått mange pålegg fra Mattilsynet  om å bedre hygienen. Særlig rutinene for desinfisering av slakteutstyr og for høye temperaturer i kjølerom med kjøtt har blitt  påtalt, melder NRK.

Ved flere anledninger har kniver og sager blitt vasket i kaldere vann enn 82 grader, som reglene krever.

EFTAs overvåkningorgan ESA var på inspeksjon på norske slakterier i fjor høst. ESA fant flere tilfeller av dårlig hygiene, mugg og ansatte som var i kontakt med med innvoller og kjøtt samtidig.

Det er i tarmene E.coli-bakteriene har naturlig tilhold.

Flere prøver på Rudshøgda

  Også i dag blir det tatt prøver av alle slaktedyr på Rudshøgda og flere prøver av tilbakelevert kjøttdeig, karbonadedeig og familiedeig.

  Gilde regner med å få levert tilbake 65 tonn deig. Det tilsvarer over 160.000  400 grams pakninger.

  -Matilsynet tar et representativt utvalg prøver av de tilbakeleverte varene. Og det er Mattilsynet som bestemmer hvor lenge disse prøvene skal tas, sier konsernsjef Axel Krogvig i Gilde Norsk Kjøtt til Dagbladet.no

-Hva sier du til alle de kritiske merknadene til hygienen på Rudshøgda?

-Mattilsynet har 20 ansatte som jobber med anlegget vårt på Rudshøgda på heltid. Alt de finner blir rettet på, og det er i alles interesse med et skarpt oppsyn som trygger sikker mat, sier Krogvig.