Ingen barn drept i trafikken i år

Og 2015 kan bli året der færrest personer blir drept på norske veier - noensinne.

GODT ÅR PÅ VEIEN:  Hittil i år er ingen barn under ti år blitt drept i trafikken. Trygg Trafikk håper statistikken holder seg ut året. Foto: Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto
GODT ÅR PÅ VEIEN: Hittil i år er ingen barn under ti år blitt drept i trafikken. Trygg Trafikk håper statistikken holder seg ut året. Foto: Hartmut Schwarzbach / Argus / SamfotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En måned før året er omme kommer Trygg Trafikk med følgende gladmelding: 2015 kan bli året der ingen barn under 10 år mister livet i trafikken.

- Fra 2000 til 2014 har 71 barn omkommet i trafikken. Hittil i år har ingen barn mistet livet, og vi får håpe dette holder seg ut året, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Bedre holdninger Direktøren roser foreldre for at de er flinke til å sikre barna. Både når de sitter i bil, men også når de små er ute og sykler eller går.

- Nordmenn er blitt mye flinkere i trafikken. Folk har bedre holdninger, vi har fått bedre veier og sikrere biler enn hva vi hadde for 10-15 år siden. Samtidig vil jeg påpeke at det ikke er noen grunn til å hoppe i taket og juble. Hittil i år har 113 mennesker mistet livet. Det er 113 for mange, sier Johansen.

Hovedgrunnen til at færre barn mister livet i trafikken i forhold til tidligere kom i 1988. Da ble det påbudt med barnesikringsutstyr i bil. I tillegg viser direktøren til flere gang- og sykkelveier, lavere fartsgrenser i boligstrøk og bruk av sykkelhjem.


Mot ny rekord - Vi har utviklet en sikkerhetskultur i samfunnet som er sunnere en før. Dermed kan vi i år ende opp med det laveste antallet trafikkdrepte i moderne tid, sier Trygg Trafikk-sjefen.

Hittil i år har 113 mennesker mistet livet i trafikken, hvorav 13 ble drept i løpet av november. I fjor døde 147 mennesker i trafikken, mens historiens laveste antall trafikkdrepte ble satt i 2012, med 145 døde.

- I år håper vi at vi ikke kommer over 120 drepte, sier Johansen.

Her er statistikken: • Fra 2000 til 2014 har 71 barn omkommet i trafikken. I 2015 har hittil ingen barn

• I de to årene 2014 og 2010 døde ett barn i trafikken:- I år håper vi at vi kan unngå at noen barn skal dø i trafikken, sier Johansen.

• I 1995 omkom 17 barn i trafikken.

• Det verste målte trafikkåret er 1970: Da omkom hele 560 mennesker - hvorav nesten 100 barn. 

KJØR SIKKERT:  Eli Hagen, Statens Vegvesen og Trygg Trafikk hadde for noen år tilbake en kampanje for å få foreldre og besteforeldre til å sikre barna ordentlig i bil. Statistikken viser at det forebyggende arbeidet har nyttet. Foto: Scanpix
KJØR SIKKERT: Eli Hagen, Statens Vegvesen og Trygg Trafikk hadde for noen år tilbake en kampanje for å få foreldre og besteforeldre til å sikre barna ordentlig i bil. Statistikken viser at det forebyggende arbeidet har nyttet. Foto: Scanpix Vis mer