Ingen barn i massegraver hevder NATO

Meldingen om at det er funnet over 567 mennesker, 430 av dem barn, i Kosovo kan være oppspinn mener NATOs genralsekretær Javier Solana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Solana avviste torsdag meldingene om massegraver med over 500 sivile i Kosovo. Observatører og journalister stiller også spørsmål ved meldingen, som ledelsen i Beograd kaller en «vill, blank løgn».

- Det er ingen massegraver av den typen som er beskrevet i en avis, sa Solana til den spanske radiostasjonen Cadena Sur torsdag.

Onsdag skrev den tyske avisa Tageszeitung om massegraver med over 500 døde, som skulle befinne seg utenfor byen Orahovac i det sørvestlige Kosovo.

Satanisering

En talsmann for president Slobodan Milosevic karakteriserer meldingen som et nytt forsøk på å «satanisere» serberne.

Opplysningene fikk andre journalister og observatører fra EU til å strømme til stedet, og serbiske politimenn viste villig fram søppelfyllingen der den angivelige massegraven skulle befinne seg.

Lukten av lik hang over området, og spredte trekors fortalte med all tydelighet hva som luktet.

Ikke massegrav
- Dette er ikke en massegrav. Dette er likene til terrorister, gravlagt korrekt i tråd med loven som gjelder for den muslimske gravplassen i Orahovac, sa de serbiske politimennene som viste fram området.

Ifølge serberne ble 58 mennesker drept da serbiske sikkerhetsstyrker gjenerobret Orahovac fra UCK-geriljaen i juli. 40 av disse ble gravlagt på fyllingen utenfor Orahovac, fordi ingen gjorde krav på likene. 11 ble ifølge serberne gravlagt nær landsbyen Prizren.
Die Presse medga da også torsdag at Rathfelders reportasje bygde på annenhånds informasjon, og at avisen derfor ikke gikk god for opplysningene.
(NTB)