ARBEIDSAVKLARINGSPENGER:  Ingeborg Sørensen mener hun har forhørt seg hos NAV og fått opplyst at hun kunne jobbe så mye hun ville, uten å oppgi dette på meldekortet, samtidig som hun mottok NAV-ytelser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ARBEIDSAVKLARINGSPENGER: Ingeborg Sørensen mener hun har forhørt seg hos NAV og fått opplyst at hun kunne jobbe så mye hun ville, uten å oppgi dette på meldekortet, samtidig som hun mottok NAV-ytelser. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Ingen bevis for at hennes hensikt var å bedra NAV

Prosederte toppmodellen Ingeborg Sørensens forsvarer. Akor la ned påstand om 28 dagers fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Den tidligere skjønnhetsdronningen og Playboy-modellen Ingeborg Sørensen (67) har i dag forklart seg om sitt forhold til NAV, som hun er tiltalt for å ha lurt til seg ytelser fra.

I sin prosedyre la aktor Adeleid Haugen ned påstand om 28 dagers fengsel.

Sørensen har forklart at hun, etter å ha forhørt seg med sin NAV-rådgiver, fikk beskjed om hun ikke trengte å oppgi annen inntekt til NAV mens hun fra 2009 til 2010 mottok ytelser.

Dette så lenge hun jobbet maksimalt fire timer i uka. På dette tidspunktet var Sørensen 100 prosent arbeidsufør, samtidig som hun hadde kontrakt og inntekt fra  slankeproduktselskapet NOKA.

- Uriktige opplysninger - Når det gjelder skyldsspørsmålet er det ingen objektiv tvil om at hun har gitt uriktig opplysninger til NAV for hele perioden, slik det er beskrevet i tiltalten, sier aktor Adeleid Haugen, som har understreket at beløpene Sørensen har fått utbetalt er ikke bestridt.

Hun varslet tidligere i dag at hun i sin prosedyre vil droppe arbeidsavklaringsdelen av tiltalen, fordi hun beviselig er gitt feilinformasjon i en samtale med en forvirret NAV-rådgiver 19. april 2010.

Betvilte forklaring Aktor mener det derimot ikke var noen grunn til at Sørensen unnlot å opplyse om inntekt året før, i 2009, fordi NAV da ikke var i noen overgangsperiode med nye reformer, som kunne føre til forvirring.

Sørensen har forklart at hun allerede i 2009 ble fortalt av noen i NAV, at hun ikke trengte å opplyse om inntekt.

- Sørensen sa at hun i mars 2009 skal ha blitt fortalt om en fire-timers regel som ikke var innført noen steder i trygdesystemet på dette tidspunktet. Og det var heller ingen andre ordnigner som sa at hun ikke skulle oppgi inntekt siden hun da var 100 prosent arbeidsufør. Det er fullstendig umulig utenfor fornuftig tvil at hun kan ha blitt gitt denne informasjonen på telefonen.

- Ingen ting er notert (i NAVs journaler), hun husker ikke navnet på vedkommende hun snakket med, sier aktor.

To tiltalepunkter Ifølge tiltalen skal Sørensen ha forledet ansatte ved NAV til urettmessig å få utebetalt 105 700 i rehabiliteringspenger fra april 2009 til februar 2010, og 54 000 i arbeidsavklaringspenger etter straffeloven paragraf 270.

Derfor vil delen fra 1. mars 2010 til 7. november 2010, hvor Sørensen var tilalt for å ha fått 54 000, bli frafalt.

I tillegg er hun tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring etter straffelovens paragraf 166.

- Ingen bevis Sørensens forsvarer, Ola Lunde, la i sin prosedyre vekt på at Sørensen - fra hun signerte diett-avtalen - kontaktet NAV for å forhøre seg om regler.

- Det er ikke noe bevis for at hennes hensikt var å bedra NAV, sier Lunde som la til at Sørensen absolutt ikke har noen kriminell bakgrunn.

- Hun ønsket å møte NAV for å få råd og veiledning, og tok initiativ til dette ved to anlednigner for å få en klarhet.

Lunde la ned påstand om full frifinnelse for den tidligere modellen.

- Jeg mener at det koker ned til at, enten fester man lit til hennes forklaring, og da skal hun frifinnes. Og etter mitt syn er det ikke bevis for noe annet.

Skylder på NAV Ingeborg Sørensen sa i pausa under rettssaken at hun ikke aner hvorfor hun er tiltalt.

- Hvis det er noen som har gjort noe galt så er det NAV. Jeg har jo betalt skatt på det jeg har tjent, og i den digitale verden trengs det bare et tastetrykk for å få vite dette.

Aktor vil ikke be om at Sørensen skal bli idømt erstatningskrav eller saksomkostninger.

- IKKE STRAFFSKYLD: Ingeborg Sørensen erkjenner ikke straffskyld for å ha hatt en for stor inntekt samtidig som hun mottok ytelser fra uføreytelser fra NAV. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- IKKE STRAFFSKYLD: Ingeborg Sørensen erkjenner ikke straffskyld for å ha hatt en for stor inntekt samtidig som hun mottok ytelser fra uføreytelser fra NAV. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer