- Ingen bevis for atomvåpen i Iran

Mohamed ElBaradei mener USA heller olje på bålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederen for FNs internasjonale atomenergibyrå, Mohamed ElBaradei, sier i et CNN-intervju at han mener det ikke finnes bevis for at Iran faktisk lager atomvåpen - slik USA beskylder dem for.

- Jeg har ikke mottatt noe informasjon om at det skal pågå noe konkret aktivt atomvåpenprogram i Iran nå. Selv om Iran skulle jobbe med å utvikle atomvåpen, vil de uansett være flere år unna å ha ferdige våpen, sier ElBaradei.

Refser USA

Han mener USA med sine beskyldninger heller olje på bålet i en allerede anstrengt situasjon.

- Nå er det viktig å fortsette arbeidet  gjennom kreativt diplomati. Jeg ser ingen andre løsninger enn diplomati og inspeksjoner, sier sjefen for atomenergibyrået.

USAs president George Bush har de siste månedene økt presset på iranske myndigheter, og brukt ord som «tredje verdenskrig» og «atomfysisk holocoast» dersom Iran skulle få hendene i atomvåpen.

- Vil gjerne bli informert

Mohamed ElBaradei sier at dersom USA sitter på mer informasjon om Irans atomvåpenprogram enn det internasjonale atomenergibyrået gjør, vil han «gledelig ta i mot informasjonen og gå videre med den.»

REFSER USA: Sjefen for det internasjonale atomerergibyrået, Mohamed ElBaradei, mener det ikke finnes bevis for at Iran jobber med å utvikle atomvåpen. Foto: SCANPIX
REFSER USA: Sjefen for det internasjonale atomerergibyrået, Mohamed ElBaradei, mener det ikke finnes bevis for at Iran jobber med å utvikle atomvåpen. Foto: SCANPIX Vis mer

Han avviser også kategorisk mulighetene for å iverksette tiltak mot Iran.

- Det er fortsatt altfor mange åpne spørsmål i denne saken. Har vi sett at Iran har materiale som lett kan gjøres om til et våpen? Nei. Har vi sett et aktivt opprustningsprogram? Nei, sier ElBaradei, og beskylder amerikanerne for å bedrive retorikk.

- Trenger ikke atomvåpen

Seinest i september, i et amerikansk tv-intervju, avviste Irans president Mahmoud Ahmadinejad at Iran var i ferd med å utvikle egne atomvåpen.

- Vel, jeg håper dere tror på at vi ikke trenger en atombombe. Vi trenger ikke det. Hvorfor skulle vi det, sa Mahmoud Ahmadinejad i intervjuet.

Etter planen skal de seks statsmaktene som har vært engasjert i samtaler rundt Irans eventuelle atomvåpenprogram møtes neste uke for å diskutere USAs skjerpede sanksjoner mot Iran. Dette er Frankrike, Storbritannia, Russland, Kina, Tyskland og USA,