- Ingen bevis mot Saddam

For første gang innrømmer president George W. Bush at det ikke finnes bevis for at Saddam Hussein var involvert i terrorangrepene i USA 11. september 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tidligere har Bush latt antydningene henge i lufta, og meningsmålinger viser at sju av ti amerikanere tror Saddam var involvert.

Presiseringen av Saddam Husseins rolle kommer som en følge av visepresident Dick Cheneys uttalelser i tv-programmet «Meet the Press» sist søndag. Cheney uttalte seg uklart, men etterlot et inntrykk av at han mente det var en forbindelse mellom al-Qaida, angrepene på World Trade Center og Saddam Hussein.

- Nei, vi har ingen bevis for at Saddam Hussein var involvert i angrepene, svarte president Bush på direkte spørsmål om dette.

Antydning

Det hvite hus har aldri sagt at det var en sammenheng, men har antydet en forbindelse ved å omtale konflikten med Irak som en krig mot terror. Bush-regjeringen begrunnet det med at USA etter 11. september ikke kunne akseptere den trussel Saddam Hussein representerte eller ta sjansen på at hans våpen falt i hendene på terrorister.

Meningsmålinger har vist at et flertall av det amerikanske folk mener Saddam Hussein sto bak terrorangrepet på USA.

Presidentens klare avvisning av forbindelsen mellom Saddam Hussein og terrorangrepene blir av flere observatører i USA tolket som å sikre seg før valgkampen. Ved å avvise dette nå kommer presidenten sine motkandidater i forkjøpet og avvæpner mulige anklager om feilinformasjon og manipulasjon.

Valgkamp-oppkjøring

Krigen i Irak og okkupasjonen kommer trolig til å bli et sentralt tema i den kommende presidentvalgkampen, blant annet fordi det daglig blir drept amerikanske soldater i Irak.

I går ble minst tre amerikanske soldater drept under et angrep. Flere amerikanere er drept i Irak etter enn under krigen.

<B>George W. Bush</B>