- Ingen bevis om advarsler på datamaskinen hans

Tysk politi tviler på at Tim Kretschmer varslet om massakren.

FALSK?: Denne nettadvarselen, som politiet og tyske myndigheter henviste til i dag, kan være falsk. Faksimile
FALSK?: Denne nettadvarselen, som politiet og tyske myndigheter henviste til i dag, kan være falsk. Faksimile Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tysk politi tviler nå på at Tim Kretschmer røpet drapsplanene sine på internett før han skjøt elever ved sin gamle ungdomsskole Albertville-Realschule.

- Jeg har våpen her, og i morgen tidlig vil jeg dra til min gamle skole. Jeg skal grille dem skikkelig, skrev en person tirsdag da han chattet med en kamerat på internett.

Kameraten som deltok i chatten fortalte faren sin om opplysningene, men tok ikke trusselen alvorlig.

Politiet uttalte torsdag formiddag at de var sikre på at det var Tim Kretschmer som deltok i chatten, men senere på dagen kom kontrabeskjeden fra talsmann Klaus Hinderer.

- På datamaskinen hans finnes det ingen bevis for at han deltok i denne internettsamtalen, sier Hinderer.

Filmet med mobilkamera

Onsdag morgen tok Kretschmer med seg farens pistol og drepte ni elever og tre lærere ved skolen der han selv hadde vært elev. senere tok han livet av ytterligere tre mennesker før han tok sitt eget liv.

En video som viser Tim Kretschmers siste dramatiske minutter og død, ble torsdag lagt ut på internett. Det kornete videoklippet, som er om lag to minutter langt og filmet med mobilkamera, viser Kretschmer på parkeringsplassen der han ble omringet av politiet.

17-åringen skyter vilt omkring seg, før han plutselig faller om og blir omringet av politifolk.

Varselsignaler

Politiet har tidligere opplyst at Kretschmer var opptatt av å spille voldelige dataspill og drev skytetrening med luftpistol.

Myndighetene opplyste også torsdag at Kretschmer fikk behandling for depressive plager.

Den tyske psykologen Jens Hoffmann og hans medarbeidere har studert flere slike saker.

De har definert 32 varselsignaler man kan se etter hos potensielle gjerningsmenn, slik som selvmordstendenser eller at vedkommende identifiserer seg med andre som har begått slike ugjerninger. Dersom skolene hadde hatt kriseteam som kunne fange opp slike signaler, kunne kanskje flere tragedier unngås, mener han.

Tror ikke på profiler

Men Hoffman tror likevel ikke på å lage «profiler» av personer som kan være i faresonen.

- Det vil stigmatisere for mange mennesker, sier han. Trekk som å være en einstøing, hankjønn og spille mye dataspill, gjelder 10 prosent av tyske skoleungdommer, påpeker han.

Fagforbundet for tyske lærere har etter onsdagens massedrap bedt om at flere lærere får psykologiopplæring slik at de kan håndtere konflikter blant studentene.

Strengere våpenlover

Mens lærere, elever og pårørende i den tyske byen Winnenden får krisehjelp for å håndtere onsdagens skolemassakre, er både politikere og eksperter på jakt etter tiltak som kan forhindre at noe slikt skjer igjen.

Etter en rekke slike skoleskytinger i USA og Europa har mange land strammet inn våpenlovene. Tanken er at vanskeligere tilgang til våpen vil redusere faren for drap.

Kretschmers far var medlem av en våpenklubb og eide 15 våpen. Alle var låst inn, med unntak av en pistol av typen Beretta som befant seg på farens soverom. Det var etter alt å dømme denne pistolen 17-åringen rettet mot lærere og elever ved sin tidligere skole.

Politiet mener guttens far kan ha latt være å sikre våpenet godt nok, og han kan risikere tiltale.

NTB


IKKE NOE PÅ MASKINEN HANS: Tim Kretschmer. Foto: REUTERS/Scanpix
IKKE NOE PÅ MASKINEN HANS: Tim Kretschmer. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer