Ingen bevis på at Kristin skjøt

Til tross for omfattende arbeid av politiet har påtalemyndigheten gitt opp å bevise at Kristin Kirkemo Haukeland var inne i kårboligen på Orderud gård og avfyrte de dødelige skuddene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokatene har ikke innkalt noen av vitnene som kan slå sprekker i hennes alibi for drapskvelden.

Flere titalls vitner er avhørt av politiet om Kristin Kirkemo Haukelands alibi for kvelden og natta da Anne Orderud Paust og hennes foreldre ble likvidert inne i kårboligen.

Drapsetterforskerne på Romerike har brukt mye tid på å slå sprekker i 27-åringens alibi - og på den måten forsøke å knytte henne til drapshandlingen. Politiet har hevdet at flere av vitnene har løyet.

Ingen av disse vitnene er innstevnet av påtalemyndigheten i rettssaken som starter 18. april i Nes herredsrett.

- Dette har vært gjenstand for en konkret vurdering, men det har ikke vært ønskelig fra vår side å innkalle slike vitner, bekrefter statsadvokat Olav Helge Thue overfor Dagbladet.

Kjørte aviser

Kristin Kirkemo Haukeland hevder at hun kjørte aviser fra Aftenpostens trykkeri i Nydalen i Oslo drapskvelden. Deretter dro hun vestover til Bærum og hjem til moren på Ekeberg i Oslo. Utskrifter fra hennes mobiltelefon viser at samtaler har gått via basestasjoner på denne ruten.

Drapsetterforskerne har ikke trodd på hennes forklaring. De har prøvd å bevise at 27-åringen ikke var på plass i Nydalen denne kvelden, og at hun heller ikke kjørte aviser i Bærum.

Derfor er det oppsiktsvekkende at statsadvokatene Jørn Sigurd Maurud og Olav Helge Thue ikke har innkalt noen av vitnene som ble avhørt om 27-åringens alibi.

- Jeg oppfatter vitnelista fra påtalemyndigheten dit hen at Kristin har alibi, og at det ikke vil bli gjort noen bevisføring for å motbevise dette, sier hennes forsvarer, advokat Tor Kjærvik.

Lars har alibi

Politiet har brukt store ressurser for å knytte Kirkemo Haukeland til det såkalte sokkesporet og til skoavtrykkene inne i kårboligen. Noen få vitner skal forklare seg om dette i rettssaken, men de kan ikke knytte 27-åringen direkte til sporene.

Lars Grønnerød har alibi for drapskvelden, men påtalemyndigheten har innkalt tre eller fire vitner som skal forklare seg om Per Kristian og Veronica Orderuds alibi.

Leietaker på Orderud gård, Henrik Bjarne Bruun, hevder at ekteparet ikke var hjemme om natta, slik ekteparet hevder. Avløseren på gården har forklart til politiet at Per Kristian ankom fjøset noe seinere enn vanlig. Dessuten var han lite snakkesalig og mutt.