Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen beviser for Irak-medvirkning til terror

Ingenting tyder på at Irak var involvert i terrorangrepene mot USA i september. Det konkluderer amerikansk etterretning med, selv om kilder i Det hvite hus og Pentagon har gjort sitt for å antyde det motsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter år med Saddam Hussein øverst på sin hat-liste er det åpenbart vanskelig for noen å justere fiendebildet over natten.

Fra enkelte hold har det også vært hevdet at Irak står bak miltbrann-terroren som nå rammer USA, men heller ikke dette har amerikansk etterretning eller FBIs etterforskere funnet beviser for.

- Jeg vet at det har vært mye spekulasjon omkring Iraks rolle, men per i dag er det ingenting som knytter dem verken til angrepene 11. september eller miltbrann-spørsmålet, medga formannen i Senatets etterretningskomité, demokraten Bob Graham, for få dager siden.

Han fikk støtte fra formannen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, republikaneren Porter Gross.

- Man kan ikke konstatere noen forbindelse, sa Gross som i likhet med Graham holdes løpende oppdatert av CIA og FBI.

Innenlands

Seinest fredag hevdet fjernsynsstasjonen ABC, med henvisning til anonyme amerikanske kilder, at miltbrann-bakteriene som ble sendt til senator Tom Daschle kunne knyttes til Iraks tidligere biologiske våpenprogram.

Dette avvises av ledende miltbrann-eksperter, og ble også tilbakevist av FBI-kilder i helgen.

- Alt synes å peke mot at kilden er innenlands. Ingenting minner om terroroperasjoner fra utlandet, sa en sentral regjeringskilde til avisen Washington Post lørdag.

Ifølge Bob Graham er et stort antall amerikanske laboratorier i stand til å produsere miltbrann-bakterier av samme type som nå er i omløp i USA.

- Det er 30 eller 40 steder i USA som har mulighet til å produsere slike miltbrann-bakterier. De fleste er knyttet til universiteter, legesentre eller veterinærsentre, sa Graham fredag.

USAs våpenprogram

Ifølge tidsskriftet New Scientist kan miltbrann-bakteriene som blant annet ble funnet i brevet til Daschle verken spores til Irak eller den tidligere Sovjetunionen, men derimot til USAs eget gamle biologiske våpenprogram.

Bakteriestammen ble første gang isolert i Iowa på 1930-tallet, og var hovedingrediens i USAs biologiske våpenprogram til 1969.

Selv om denne stammen senere også ble solgt kommersielt, avslører DNA-strukturen i bakteriene som nå er funnet at de har sin opprinnelse i bakteriene som ble benyttet i det militære programmet.

Det irakiske våpenprogrammet benyttet en helt annen stamme av miltbrannbakterier, og kan derfor helt utelukkes, skriver New Scientist.

- Ufarliggjort

FNs tidligere våpeninspektør i Irak, Scott Ritter, deler dette synet.

- Iraks biologiske våpenprogram ble avviklet, ødelagt og ufarliggjort gjennom hundrevis av uanmeldte inspeksjoner. Landets største anlegg for produksjon av biologiske våpen, al-Hakum, som produserte miltbrann-bakterier, ble sprengt i lufta og alt utstyr ble ødelagt, påpekte Ritter overfor The Guardian i forrige uke.

Inspektørene gjorde også tusenvis av uanmeldte besøk ved sykehuslaboratorier, universiteter, bryggerier, legemiddelfabrikker og andre installasjoner, uten noensinne å finne beviser for at disse var benyttet til produksjon av miltbrann-bakterier, understreket Ritter.

Neppe statlig

Den tidligere nestlederen for Sovjetunionens biologiske våpenprogram, Ken Alibek, avviser samtidig at miltbrann-bakteriene som følge av sin lett overførbare form nødvendigvis må ha kommet fra et avansert statlig våpenprogram, slik enkelte amerikanske talsmenn har hevdet.

- Man kan benytte lett tilgjengelig utstyr for å gjøre dette, sier Alibek til New Scientist.

Han stiller også spørsmål ved om miltbrann-bakteriene som er sendt i posten i USA virkelig er så avanserte som enkelte har hevdet, og tror at de som står bak har hatt relativt små mengder tilgjengelig.

Irak advarer

Irak føler seg likevel ikke for trygge, og frykter at USA med det aller første vil skifte blink i sin krig mot terror i frustrasjon over manglende resultater i Afghanistan.

- Vi vet at de forbereder seg på et slikt angrep, sier Iraks visestatsminister Tariq Aziz til den britiske avisen Sunday Telegraph.

Aziz viser til at både USAs utenriksminister Colin Powell og hans britiske kollega Jack Straw for få dager siden antydet muligheten for å angripe Irak, dersom det ble funnet beviser for at Saddam Hussein har vært involvert.

- Vi vet at det bare er et spørsmål om tid, sier Aziz til Sunday Telegraph.

Hele Norges coronakart