Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen ble fysisk nektet å gå på bussen

Per Sviggum i Nettbuss Sogn Billag og Bente Dalåker i Hero mener framstillinga er feil.

FEIL FRAMSTILLING: Den organiserte transporten av asylsøkere ble stanset, men ingen ble ifølge Nettbuss Sogn fysisk nektet å komme om bord. Bildet er fra en minnestund i Årdal tirsdag kveld. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
FEIL FRAMSTILLING: Den organiserte transporten av asylsøkere ble stanset, men ingen ble ifølge Nettbuss Sogn fysisk nektet å komme om bord. Bildet er fra en minnestund i Årdal tirsdag kveld. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Bergens Tidende at busselskapet Nettbuss sammen med Hero har tatt initiativ til å nekte asylsøkere å ta bussen i en hel uke.

Bente Dalåker, regionssjef i Hero Norge, avviste i går at de har avtalt med busselskapet å nekte asylsøkere adgang til bussen.

- Det stemmer ikke at vi er blitt enige om dette. Det går ikke an å innføre slike «forbud». Jeg kjenner meg absolutt ikke igjen det jeg leser, sier hun.

Daglig leder Per Steinar Sviggum i Nettbuss Sogn Billag, sier til Dagbladet at ingen ble fysisk nektet å gå på bussen, og forstår at den fremstillinga har skape reaksjoner.

- Den organiserte transporten for asylsøkere fra Årdal til Oslo er stanset midlertidig. Ingen ble fysisk nektet å gå på bussen, sier Sviggum.

Stanset midlertidig Det var tirsdag at flere medier meldte at sju asylsøkere ble nektet å gå ombord i Valdresekspressen. Asylsøkerne skulle fra Årdal til Oslo for å intervjues for første gang av Utlendingsdirektoratet.

- Vi hadde et møte med Hero på mandag, og de hadde et behov for å ta et pust i bakken. Det er Hero som styrer denne transporten, og vi ble enige om at den organiserte transporten av asylsøkere fra Årdal til Oslo skulle bli satt på pause, sier Sviggum til Dagbladet.

I en pressemelding fra Hero som ble sluppet i ettermiddag, skriver assisterende direktør Tor Brekke, at det har oppstått misforståelser i saken.

- Tirsdag morgen ble en planlagt transport av syv beboere som skulle til asylintervju i Oslo utsatt. Fra Hero sin side handlet dette primært om to ting: For det første pågikk en viktig politietterforskning og alle potensielle vitner måtte være tilgjengelige for politiet. For det andre var det viktig for Årdal mottakssenter å ha alle beboere tilgjengelig for å kunne gi informasjon og drive oppfølgingsarbeid, heter det i pressemeldinga.

- For Sogn Billag var det også viktig å ivareta og møte ulike individuelle reaksjoner hos sine sjåfører.

All annen busstransport skal ha gått som normalt denne uka, ifølger Hero.

- Det er ikke inngått noen avtale om at asylsøkere på generelt grunnlag ikke skal ta buss i Årdal hverken denne uken eller senere. Det er en kjerneverdi og en helt sentral oppgave for Hero Norge å forebygge stigmatisering av asylsøkere, står det videre i pressemeldinga.

Ingen skepsis Per Steinar Sviggum forteller at både den lokale busstrafikken og ekspressbussen har fortsatt som vanlig denne uka. At den organiserte transporten for asylsøkere ble stanset har ifølge han ikke skapt noen skepsis blant bussjåføren.

- Vi har ingen mulighet til å definere hvem som skal være med på bussene våre eller ikke. Sjåførene har kjørt sine ruter og det er ingen generell skepsis blant bussjåførene, sier Sviggum til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media