Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spionsiktede Frode Berg

«Ingen blir frikjent for spionasje i Russland». Her er toppadvokaten som skal gjøre noe med det

Den spionsiktede nordmannen Frode Bergs norske advokat har engasjert «en av de beste advokatene i Moskva».

FORSVARER: Den kjente russisk advokaten Ilja Novikov, med erfaring fra spionsaker, har blitt den spionsiktede Frode Bergs forsvarer. Foto: Ganya Savilov / AFP / NTB Scanpix
FORSVARER: Den kjente russisk advokaten Ilja Novikov, med erfaring fra spionsaker, har blitt den spionsiktede Frode Bergs forsvarer. Foto: Ganya Savilov / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne måneden ble det kjent at Frode Berg, som før han gikk av med pensjon jobbet som grenseinspektør i Finnmark, hadde blitt pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB 5. desember i år. Først tirsdag kom sjokknyheten om at nordmannen er varetektsfengslet, siktet for spionasje mot Den russiske føderasjon.

Onsdag fortalte advokat Bjørnulf Risnes, som representerer Bergs familie hjemme i Norge, at de var nær ved å få på plass en uavhengig russisk advokat som skal representere den spionsiktede nordmannen.

Torsdag morgen forteller Risnes at de har lyktes med å engasjere den russiske advokaten Ilja Novikov.

- Vi har nå engasjert en av de beste advokatene i Moskva som forsvarer for Frode Berg. Novikov er kjent som en uredd og uavhengig advokat, som har jobbet med mane tunge politiske saker, blant annet har han representert ukrainske Nadia Savchenko, sier Risnes til Dagbladet.

Det var NRK som først omtalte utviklingen i saken.

- Denne saken har så lenge vært preget av et ekstremt hemmelighold at det er på tide å komme et steg videre. Vi er helt nødt til å få en sterk og uavhengig advokat på banen, og i Ilja Novikov har vi fått det beste, sier Risnes til NRK.

Berg har ifølge russiske myndigheter tidligere fått oppnevnt en russisk forsvarer. Men verken Risnes eller Bergs familie har fått vite hvem dette er. Risnes har også tidligere uttalt i et intervju med Dagbladet at han antar at denne advokaten er oppnevnt av FSB, og at det derfor vil kunne settes spørsmålstegn ved vedkommendes uavhengighet.

Risnes har som norsk advokat heller ikke mulighet til å representere Berg i Russland Det har derfor vært viktig for Bergs familie å sørge for at han får en uavhengig russisk advokat som kan kjempe hans sak i Moskva.

- Har ingen rettigheter i Russland

Aktivist og advokat Pavel Tsjikov, som er leder for den russiske rettshjelpsorganisasjonen Agora, sier til Dagbladet at en uavhengig russisk advokat vil kunne få svar på mange av de ubesvarte spørsmålene i denne saken.

- Hans norske advokat har ingen rettigheter her, etter Russisk lov. En uavhengig russisk advokat vil derimot kunne få svar på mange av de ubesvarte spørsmålene, sier han og legger til:

- Samtidig vil det ikke være mulig for denne advokaten å dele denne informasjonen med folk utenfor retten, da det er ulovlig å dele slike opplysninger.

Agora er et nettverk av jurister som gjennom mer enn ti år har vært blant Russlands fremste forsvarere av menneskerettigheter.

Tsjikov er ikke overrasket over at russiske myndigheter er tilbakeholdne med informasjon i saken, all den tid det er snakk om en spiontiltale - som involverer det som skal være hemmeligstemplede dokumenter om den russiske flåten.

Russiske medier har vist til anonyme kilder i FSB som hevder at den påståtte spionasjen skal ha vært ment å ramme den russiske stat, til fordel for norske myndigheter og CIA.

Kan havne i en byttehandel

Tsjikov sier at folk som blir siktet og seinere tiltalt for spionasje, ofte ender med å bli utlevert som del av en byttehandel med landet de kommer fra.

- Det har skjedd mange ganger, men alltid etter at det foreligger en dom. Jeg har aldri hørt om en rettssak der en utlending som er tiltalt for spionasje i Russland har blitt frikjent, sier han til Dagbladet.

Det er et ekko av uttalelsene til den anerkjente russiske advokaten Ivan Pavlov, som i et intervju med Dagbladet tidligere denne uka ga uttrykk for at «ingen blir frikjent for spionasje» i Russland.

- Det finnes heller, så vidt jeg vet, ingen utlendinger som har blitt frikjent - etter å først ha blitt siktet for spionasje, sa Pavlov.

Ting ser med andre ord ikke umiddelbart lyst ut for den spionsiktede nordmannen. Anklagene mot ham har en strafferamme på 10-20 år, og flere eksperter peker altså på at historien ikke er på Bergs side.

- Dette er ikke akkurat en lystig analyse, men det er nettopp disse tingene som gjør oss bekymret, sa advokat Risnes til Dagbladet på tirsdag.

Vanskelige arbeidsforhold
​Tsjikov understreker at han kun kjenner til siktelsen av Berg gjennom russiske medier, og vil ikke spekulere på resultatene av en eventuell rettssak mot nordmannen, som i fortsatt «bare» er siktet og ikke tiltalt i saken.

Han er imidlertid ikke redd for å si at arbeidsforholdene kan bli krevende for den advokaten som ender opp med å representere Berg.

Berg sitter i dag innelåst på en celle i høysikkerhetsfengselet Lefortovo, et steinkast unna det russiske sikkerhetspolitiet FSBs kontorer i Moskva.

Fengselet, som i sin tid ble beryktet som en oppbevaringsanstalt for politiske fanger under KGB-æraen, ble på slutten av 90-tallet offisielt overført til justisministeriet og fengselsvesenet.

- Men i realiteten kontrolleres det fortsatt av FSB, sier Tsjikov.

Der plasseres fanger som anklages av FSB for å være spioner, forrædere eller terrorister, ifølge Tsjikov.

Han sier til Dagbladet at Bergs advokat vil ha vanskelige arbeidsforhold når han besøker sin klient i fengselet.

- Det er veldig vanskelig for advokater å komme inn der. Det er alltid lange køer og streng sikkerhet, som gjør det vanskelig for advokatene. De får også som regel beskjed om at de har svært begrenset tid med sine klienter, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!