Ingen blir tvangssendt til Etiopa

Politiet sliter med retur av asylsøkere fra fire land.

 SLITER MED NOEN LAND:  Informasjonssjef  Roar Hanssen i Politiets Utlendingsenhet  ved Trandum ventemottak.
ARKIVFOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX.
SLITER MED NOEN LAND: Informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets Utlendingsenhet ved Trandum ventemottak. ARKIVFOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet og norske myndigheter sliter med å returnere asylsøkere som har fått avslag i Etiopia, Eritrea, Iran og Somalia.

Isteden lever de papirløst i mange år, advarer Noas (Norsk organisasjon for asylsøkere).

1 510 av de 7 673 asylsøkerne som fikk avslag i fjor kommer fra land som det ifølge Politiets utlendingsenhet, er vanskelig å returnere dem til, skriver Vårt Land.

Disse landene er Etiopia, Eritrea, Somalia og til dels Iran.

Norge mangler avtale om tvangsretur med alle disse landene, og få drar hjem frivillig.

- Går langt i å skjule identitet - Enkelte går langt i å skjule sin identitet, og da kan det være vanskelig å få bekreftet hvilke land personen kommer fra og dermed skal returneres til. Det er også enkelte land som er vanskelig å samarbeid med når det gjelder utstedelse av reisedokument, sier informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet.

Det er flere år siden noen sist ble tvangsreturnert til Etiopia, ifølge PU.

I fjor utførte politiet én tvangsretur til Eritrea, tre til Somalia og 27 til Iran.

29 returnerte frivillig til Etiopia i fjor, mens ingen dro frivillig tilbake til Eritrea, Somalia eller Iran.

De som ikke lar seg tvangsreturnere blir som regel værende på et ventemottak, ifølge PU.

Men mange går også under jorda og lever uten identitetspapirer. Anslagsvis 18.000 såkalt papirløse asylsøkere oppholder seg i Norge etter å ha fått avslag på asylsøknaden, ifølge Statistisk sentralbyrå.

- Ingen er ureturnerbare - Alle som har fått avslag plikter å reise frivillig hjem og må skaffe reisedokumenter selv, understreker direktør Hanne M. Jendal i UDI. Hun understreker at UDI ikke anser noen grupper som ureturnerbare, og at alle land har en folkerettslig forpliktelse til å ta imot egne borgere.

UDI behandlet om lag 13.000 asylsøknader i 2010. 5.290 asylsøkere fikk ja til å bli i Norge. 7.673 fikk avslag mens om lag 2.400 vil få saken behandlet i et annet europeisk land.

(NTB).