BESØKTE STAVANGER: Siv Jensen foreleste i dag for studentene ved Universitetet i Stavanger om utsiktene for norsk økonomi. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BESØKTE STAVANGER: Siv Jensen foreleste i dag for studentene ved Universitetet i Stavanger om utsiktene for norsk økonomi. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Finansminister Siv Jensen om de økonomiske utsiktene:

- Ingen boligboble ennå, men noen urovekkende trekk

Finansministeren følger boligprisgaloppen tett. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Finansministeren besøkte i går Stavanger, byen som framfor noen har vært rammet av nedturen i økonomien etter at oljeprisene startet å stupe i 2014.

På to år ble oljeprisen mer enn halvert, og godt betalte, antatt trygge jobber forsvant som dugg for sola.

Nå mener flere at bunnen er nådd, og at norsk økonomi er på vei opp igjen. Under en gjesteforelesning for studentene ved Universitetet i Stavanger ga også Siv Jensen uttrykk for forsiktig optimisme.

- Finansministere skal gå rundt å være bekymret hele tida. Det er jeg, men med en betydelig større grad av optimisme enn jeg hadde for ett år siden, sa Siv Jensen fra talerstolen.

- Mindre fare for alvorlig tilbakeslag

Blant lyspunktene i økonomien trekker Jensen fram at oljeprisen har tatt seg noe opp siden bunnivået i januar.

- Det reduserer faren for et større og mer alvorlig tilbakeslag i økonomien, mener Siv Jensen.

De to siste månedene har arbeidsledigheten også gått noe ned Norge sett under ett.

- Bunnen er nådd og oppturen er begynt, slo sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea fast da han presenterte storbankens makroøkonomiske rapport i går.

Toppen er nådd for arbeidsledigheten, og lave renter og en mer dempet inflasjon vil bidra til forbruksvekst de neste årene, mener han.

Så langt vil ikke Siv Jensen gå.

- Det er mange lyspunkter, men for tidlig å heiste flagget , sier Jensen.

- Smertefull omstilling

For selv om Norge kan være i ferd med å reise seg fra det dramatiske oljeprisfallet, peker finansministeren på at vi på sikt skal gjennom en omstilling der oljeinntektene gradvis må bli mindre viktige.

- Dette er en større prøve enn vi har hatt før. Det vil ikke gå over av seg selv. Vi skal ikke bare omstille oss for å få nye arbeidsplasser, vi skal erstatte en ekstremt lønnsom næring med andre ting. Vi skal ikke bare ha mer verdiskapning, vi skal ha ny verdiskapning, sier Jensen som mener vi må være forberedt på at omstillingen blir vond og smertefull.

- Men det skaper muligheter og vil gi oss flere bein å stå på i en skiftende verdensøkonomi, mener hun.

- Ingen boligboble ennå

Den galopperende boligpriseveksten er også noe Finansdepartementet følger med på. Siden august i fjor har prisene på landsbasis steget med 9,1 prosent, i Oslo er prisene opp hele 16,2 prosent.

- Vi følger utviklingen veldig tett. Det er store variasjoner, det presset vi ser i Oslo er jo ikke representativt for andre deler av landet. Det handler om at det er flere som vil bo i Oslo enn det er tilgjengelige boliger, og at Oslo kommune bygger for lite boliger i forhold til etterspørselen. Min største bekymring er at gjeldsveksten er ganske kraftig. Alle vi som har lån, må påregne at renta på et eller annet tidspunkt går opp, og da blir det dyrere å betale tilbake, sier hun.

- Tror du det kan være i ferd med å bygge seg opp en boligboble?

- Foreløpig tror vi ikke det, men det er noen urovekkende trekk som vi følger med på. Jeg kommer til å gi en bredere analyse av dette i forbindelse med statsbudsjettet, sier Jensen.

- Vil dere innføre nye tiltak for å begrense veksten?

- Jeg vil som sagt gi en bredere analyse av dette i forbindelse med statsbudsjettet.

Nordea-økonom Erik Bruce mener derimot de høye boligprisene er en naturlig konsekvens av at rentene er lave.

– Rentene er nesten halvvert siden 2014. Folk har råd til å by mer. Det ser ut at vi får en mer varig, lav rente enn det vi er vant til fra tidligere. Mange snakker om at prisene er drevet av boligspekulasjoner og må gå ned, men det tror ikke jeg. Det er en konsekvens av at rentene er lave. Noe av hensikten med å sette ned rentene er jo også å få fart på boligprisene. Folk låner mer og slik får en fart på økonomien, sier han til Dagbladet.