Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen bønn- flere bomber

BERGEN (Dagbladet): - NATOs opptrapping av flyangrepene over Jugoslavia er ikke fullført. Vi er nå bare inne i den andre av tre faser, sier utenriksminister Knut Vollebæk til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vollebæk avviser at NATOs strategi for flyangrep er utbrukt.

- Vi skal være utålmodige etter en løsning. Men vi må være klar over at NATOs opptrapping av flyangrepene mot Milosevic ikke er fullført.

- Strategien er i tre faser. Foreløpig er vi bare inne i fase «to pluss», sier Vollebæk og forklarer uttrykket med at NATOs andre fase er blitt forskjøvet.

- Luftangrepene i denne fasen har ikke fungert som de skal på grunn av værforhold og hensyn som er blitt tatt for å unngå sivile tap. Derfor er det for tidlig å si at angrepsstrategien ikke har fungert, sier Vollebæk.

Snakker med Ivanov

- Vil det si at det foreligger planer for fortsatt bombing av ulike mål i Jugoslavia helt fram mot sommeren?

- Det er vanskelig å si noe om hvor lenge man kan holde på. Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Vollebæk.

- Statsminister Kjell Magne Bondevik sier i sin tale til landsmøtet at Russland må trekkes aktivt med i videre arbeid for fred. Hva betyr det for ditt arbeid som OSSE-formann?

- Jeg har hatt kontakt med utenriksminister Igor Ivanov under landsmøtet. Han gir klart uttrykk for at Russland er villig til å delta videre.

- Betyr det nye møter i norsk regi?

- Det er det for tidlig å si noe om.

- Kreves det stans i bombingen fra russisk side?

- Nei, det er ikke satt noen betingelse om stans i bombingen fra russisk side. Det er behov for stans i bombingen på et tidspunkt for å komme i gang med forhandlinger. Men det er foreløpig ingen signaler om at det er riktig eller forsvarlig å stanse bombingen, sier utenriksministeren til Dagbladet.

Statsminister Kjell Magne Bondevik roste i går Knut Vollebæk for en formidabel diplomatisk innsats.

Partiet forberedt

Bondevik karakteriserte krigen i Kosovo som en europeisk katastrofe, men at situasjonen krever politisk vilje og handlekraft, ikke debatt om NATOs strategi.

- Vi kan ikke drive et åpent politisk seminar når landets politiske ledelse må ta resolutte beslutninger. Det er uheldig med diskusjon og splittelse i det regjeringsbærende partiet når regjeringen og partiledelsen må fatte tunge og viktige beslutninger, sier Bondevik.

Han understreker at i en slik situasjon er det viktig at landets ledelse har partiet samlet i ryggen. Han forteller at partiet er blitt forberedt på dette i god tid foran landsmøtet.

- På sentralstyremøter, på møte i landsstyret og i løpende informasjonsmøter med stortingsgruppa har vi holdt partiet informert om de valg vi har stått overfor og de vanskelige beslutninger vi har måttet ta i denne spesielle situasjonen, sier Bondevik til Dagbladet.

Dermed framstår statsministeren som langt mindre innstilt på en åpen diskusjon om NATOs krigføring og videre politiske strategivalg enn det partileder Valgerd Svarstad Haugland har gitt uttrykk for.

<B>HYLLET: </B>Vollebæk ble hyllet for sin diplomatiske innsats av statsminister Bondevik i går.