Ingen bønn for Bill

NEW YORK (Dagbladet): I dag klokka 15.00 viser tv-kanalen CNN den usensurerte videofilmen med president Bill Clinton foran Kenneth Starrs storjury 17. august i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president forsøker å beskytte unge Monica Lewinsky foran storjuryen. Det ikke bare er en rødglødende og rasende Bill Clinton vi får se på tv i ettermiddag, men uansett hvordan han viser seg, er det skjebnedagen for Bill.

- Det er hjerteskjærende at hun er innblandet i dette, sier han i vitneforklaringen, ifølge Daily News. Presidenten gir uttrykk for stor omsorg og bekymring for Monica.

Ifølge New York Times angrer presidenten dypt at han satte i gang et forhold til Monica Lewinsky. Han er voldsomt brydd over å måtte innrømme forholdet og etter fem minutters pause sier han:

- Jeg skulle gitt alt i verden for slippe å innrømme det jeg i dag må stå her og vitne om.
TV-kanalene melder om en president som virkelig går botsgang foran juryen, men som også viser den karisma og sjarm som har fått ham til å vinne presidentvalget to ganger.

Bekymret venn

I løpet av de drøye fire timene videofilmen varer, klarer Bill Clinton å tegne et bilde av seg selv som en bekymret venn av Monica Lewinsky.

Videofilmen viser at han er grundig forberedt, og at han er en mye mer sammensatt person enn lekkasjene så langt har varslet. Hvor mye det amerikanske folk vil la seg bevege av mennesket Bill Clinton, eller la seg sjokkere av en rasende president ute av kontroll, vil nye meningsmålinger vise. Så langt daler populariteten gradvis. Videofilmen vil ifølge analytikere være avgjørende for folkemeningen.

Gang på gang forsøker han å forklare hvorfor han risikerte et forhold til Lewinsky på denne måten:

- Dette er det mest mystiske området i menneskenes liv.

På spørsmål om hvorfor og hvordan han hjalp Monica å finne jobb, glefser Clinton tilbake:

- Dere har gjort dette til det viktigste som skjer i Amerika.

Ærlig forsøk

Så tar han seg sammen og forteller at han så det som et ærlig forsøk på å hjelpe Monica videre i livet.

Forsøkene på å skaffe henne jobb kom etter at de to hadde avsluttet forholdet. Hvis han fortsatt hadde villet ha henne i Det hvite hus, hadde det vært lett å gi ordre om å skaffe Monica en jobb der. Det gjorde han ikke til tross for at Monica bønnfalt ham om å gjøre det, sier presidenten.

Klengedame

- Da jeg gjorde det eneste rette og gjennomførte bruddet, fikk hun et voldsomt behov for å klenge seg på meg, sier Clinton. Han var klar over at risikoen for at forholdet kunne bli offentlig kjent var stor, særlig hvis Monica ble sint og hevngjerrig.

Clinton irettesetter anklagerne for å ha satt fem advokater og like mange FBI-agenter på nakken til Monica. Pussig nok gir han spesialanklager Starr honnør for å gitt både Monica og hennes mor en oppsiktsvekkende stor immunitet foran juryen.
Det er ingen hemmelighet at Clinton og Starr er bitre fiender. Starr har vært i hælene på Clinton i hele hans presidenttid. Han har trukket Hillary foran en ydmykende rettergang i 1996, og Clinton sier i klare ordelag til storjuryen at han opplever at Starr har drevet politisk forfølgelse av ham som har skadet familien hans.