Ingen bønn

Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen krever full gjennomgang av så vel sykefravær som den politiske situasjonen når statsminister Kjell Magne Bondevik kommer tilbake torsdag. Opposisjonen lover hardkjør fra dag én.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når Bondevik er tilbake, er han frisk. Det vil være en fornærmelse om vi skulle begynne å ta på ham med silkehansker, sier Hagen til Dagbladet.

Hvordan statsminister Kjell Magne Bondevik velger å gjøre sitt comeback, er det store spørsmålet i det politiske Norge nå. Når han er tilbake på jobb torsdag, ønskes han hjertelig velkommen av opposisjonen. Men der slutter hjerteligheten. Opposisjonspartiene lover alt annet enn en myk overgang for Bondevik. Tvert imot forventer de at Bondevik stiller seg klar for hogg fra dag én.

Carl I. Hagen, leder for Stortingets nest største parti, har klare krav til statsministerens første dag etter sykeperioden. Hagen forventer nærmest en «tale om rikets tilstand», hvor Bondevik redegjør både for sin situasjon og tar opp sentrale nasjonale og internasjonale spørsmål.

Unntakstilstand

- Jeg forventer at Bondevik holder en pressekonferanse hvor han redegjør for sitt sykefravær, og stiller seg til rådighet for alle typer spørsmål. Han bør komme med sine vurderinger av den politiske situasjonen og om hvordan han har tenkt seg budsjettprosessen.
- Er ikke dette vurderinger det vil være naturlig for statsministeren å komme med i forbindelse med trontalen eller statsbudsjettet?

- Nei, Bondevik har vært så lenge borte at det er reist en masse spørsmål han bør svare på nå. Vi har hatt noen uker med en slags politisk unntakstilstand fordi statsministeren har vært fraværende.

Hagen overlater til Bondevik å avgjøre hva han kan si om budsjettet. Men ifølge Hagen er det naturlig at Bondevik gir til kjenne sine tanker om hvordan han skal få gjennom budsjettet i Stortinget.

- Han bør kommentere kravene om å velge side i budsjettprosessen og Ap's svartmaling av norsk økonomi, sier Hagen.

Både Ap og SV mener at når Bondevik er tilbake, må man forvente at han er frisk og klar for en normal politisk debatt. Å ta spesielt hensyn til Bondevik fordi han har vært syk, vil være det samme som å ikke ha respekt for ham, sier SV-leder Kristin Halvorsen.