Ingen bønn

Rapporten som felte Valgerd Svarstad Haugland, er også drepende i sin kritikk av Bondeviks regjeringsprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gråtkvalt partileder Valgerd Svarstad Haugland tok all skyld på sine skuldrer og meddelte sin avgang i går.

Den knusende rapporten fra «havarikommisjonen» konkluderte med at Haugland måtte ta ansvar og vurdere sin stilling.

Men innholdet i rapporten, som er laget på bakgrunn av svar fra 954 tillitsvalgte over hele landet, er langt mer dramatisk enn bare konklusjonen om at partilederen må vurdere sin stilling.

Den rammer statsminister Kjell Magne Bondeviks regjeringsprosjekt.

På punkt etter punkt viser den hvordan regjeringens politikk gjorde KrFs muligheter til et godt valg vanskelig. Problemene stikker dypere enn rusbrus og Medhaug-saken.

«Mange synes det er vanskelig å få øye på hva KrF vil med sin regjeringsmakt,» slås det fast i rapporten.

I går ble Valgerd Svarstad Haugland stående alene igjen som syndebukk. På spørsmål fra Dagbladet om hun har følt støtte fra sentrale KrF-tillitsvalgte, valgte hun å svare:

- Jeg har fått støtte fra de jeg har tillit til.

Til tross for alvorlige slag mot regjeringens politikk blir det rettet overraskende lite kritikk direkte mot Bondevik i rapporten. Utvalgsleder Oddvar Hodne forklarer det slik:

- Den som sitter på toppen (partileder Haugland, red.anm.), må bære det største ansvaret, og det har hun tatt konsekvensen av.

- Statsministeren leder regjeringen. Vi skulle vurdere partiledelsen, sier Hodne.

- Hennes valg

Bondevik selv kommenterer det slik overfor Dagbladet:

- Føler du at denne rapporten også er en kritikk av KrFs innsats i regjeringen?

- Noe, men ikke så sterk. Konklusjonen, og den er det viktigste, er at vi får klar støtte til å fortsette i regjering. Men det er et ønske om at vi skal bli tydeligere - og det skal vi ta med oss.

- Men tar ikke Valgerd Svarstad Haugland en ufortjent stor del av ansvaret for kritikken ved å stille sin plass til disposisjon?

- Vi må huske at det er hennes valg, og det må vi respektere. I tillegg anbefaler jo rapporten en fornyelse av ledelsen, ikke at vi skal gå ut av regjeringen. Men både vi i regjeringen, stortingsgruppa og sentralstyret må vår del av ansvaret for situasjonen.

Velgerne rømte

Rapporten beskriver KrFs «gullalder» som da velgerne strømmet til partiet og Bondevik ledet sentrumsregjeringen. Da KrF valgte regjeringssamarbeid med Høyre, rømte velgerne. Det viser også meningsmålingene.

KrF-utvalgets undersøkelse viser at bare 40 prosent av de spurte mener partiet har fått gjennom mye av sin politikk i dagens regjering. 24 prosent svarer direkte at gjennomslaget har vært dårlig. Det blir også vist til at tillitsvalgte på stand i valgkampen fikk mange tilbakemeldinger på at regjeringssamarbeidet er vanskelig for KrF.

Det levnes ingen tvil i rapporten om at mange av sakene KrF har håndtert i regjering, har skadet troverdigheten:

Arbeidsledigheten, distriktspolitikken, dårlig kommuneøkonomi, håndteringen av pensjonistoppgjøret, kutt i gravferdsstøtten og økte egenandeler på medisiner.

Det slås også fast at Bondevik-regjeringens store fanesak, skattelette, er en belastning for Kristelig Folkeparti.

I sin leting har utvalget bare klart å finne seks positive KrF-saker.

<B>SLAKTES: </B> Statsministeren satt sammen med Hilde Frafjord Johnson og Jon Lilletun på første rad mens Svarstad Haugland sto på taler stolen.