Ingen bønn

I dag feirer Nahid og Shabana id, muslimenes viktigste religiøse høytid. Men fire av ti nordmenn liker ikke at det finnes muslimske trossamfunn i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2002-utgaven av MMIs Norsk Monitor var 45 prosent skeptiske til at muslimske trossamfunn er etablert i Norge. I år oppgir 41 prosent av 4000 spurte, negativ holdning.

- I Oslo er nesten en av tre positive til at vi har fått muslimske trossamfunn. En av tre er negative. Oslo-befolkningen har mest kontakt med muslimer, det er ikke overraskende at kontakt øker toleransen, sier MMI-ansvarlig for undersøkelsen, Håkon Kavli.

Skeptiske gamle

Mest negative er, ikke uventet, pensjonistene. 49 prosent i 60 pluss-segmentet sier nei takk til moskeer. 56 prosent av dem som bare har folkeskoleutdanning, liker ikke muslimske trossamfunn.

- Ungdom og unge voksne opptil 39 år, er mest positive. Og de høytlønnede med universitets- og høyskoleutdanning, sier Kavli.

I World Islamic Missions moské i Åkebergveien i Oslo, ber 70- 80 menn i tredje etasje. Og åtte kvinner i første etasje.

- Jeg forsov meg til skolen. Jeg ble så glad for da kunne jeg gå til fredagsbønnen, sier Nahid Popal (23), elev på Bjørknes privatskole.

- Jeg har fri fra jobben og tok med meg datteren min, sier skoleassistent Shabana Kausar (25).

Shabana har gått i moské i Oslo siden hun var seks år. Nå tasser Hiva (13 md.) rundt på teppene og babler. Kvinnene sier at bønnen gjør godt for samvittigheten, men de føler ingen plikt til å komme.

De er ikke overrasket over at den norske islamskepsisen fortsatt er stor.

- Det virker som noen hele tida er ute etter nye unnskyldninger for å kritisere muslimer. Enten det handler om arrangerte ekteskap eller kvinners bruk av hijad, sier Shabana som selv bare bruker sjal over håret i moskeen.

- Religion, tradisjon og fordommer blandes sammen. Men jeg har aldri merket at noen i Oslo hater muslimer, sier hun.

- Jeg bodde først i Ørsta på Sunnmøre, der snakket ingen til meg. Folk i Oslo er mer åpne, sier Nahid som kom fra Afghanistan for tre år siden.

- Må komme seg ut

Talskvinnen for World Islamic Mission, Amber Khan, sier at mange eldre mangler kunnskaper og at de ikke kjenner muslimer.

- Alt som er annerledes er skummelt. Det er det også for eldre muslimer, sier hun.

Hun viser til at tredje generasjon innvandrere nå bor i Oslo.

- Norge skal jo være et dynamisk demokrati der alle er likeverdige, sier talskvinnen.

- I Norge er det stor frihet. Men de eldre må kanskje komme seg litt mer ut, sier Nahid.

I MOSKEEN: Nahid til venstre (23) og Shabana (25) med datteren Hiva (13 md.) liker å gå i moskeen i Åkebergveien i Oslo. Men over 40 prosent av nordmenn liker ikke at det finnes moskeer i Norge, viser Norsk Monitors undersøkelse.