Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen bor i denne spøkelsesbyen

Dette er symbolet på krisa i Irland. Bare i Dublin står 40 000 boliger tomme.

FOLKETOMT 21 av 22 boliger har vært ubebodde de siste to årene i denne gata i Dublin. Ingen vil kjøpe selv om prisene er på et bunnivå. Foto: Keith Hammett
FOLKETOMT 21 av 22 boliger har vært ubebodde de siste to årene i denne gata i Dublin. Ingen vil kjøpe selv om prisene er på et bunnivå. Foto: Keith Hammett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DUBLIN (Dagbladet): Familien Gleeson kjøpte drømmehuset i Belmayne i den nordlige delen av den irske hovedstaden for åtte millioner kroner. Nå går naboboligene for under to mill.

- Rart med tomme hus i alle retninger, håper det snart kommer noen som vil bo her, sier Michael Gleeson.

Gråter Men foreløpig kommer bare gartnere og klipper gresset, mens halvferdige leiligheter uten tak råtner på rot på boligfeltet på baksiden.
  
Hver eneste dag får Irish Mortage Brokers telefoner fra fortvilte barnefamilier ute av stand til å betale regningene sine.

- De gråter og spør: Hva skal jeg gjøre? Situasjonen er ekstremt vanskelig, mange makter ikke å beholde huset sitt, sier direktør Karl Deeter.

Hollywood-film Ghostestate kaller irene de folketomme boligområdene.

- 40 000 hus og leiligheter er ubebodd i spøkelsesforstedene. Å gå der på kvelden uten et lys i vinduene og et menneske i gata er som å være på et filmsett i Hollywood. De er selve symbolet på krisa som rir oss som et mareritt, sier Deeter.

Irene skal kutte 20 prosent i de offentlige utgiftene over de neste fire årene, som del av de nye sparetiltakene.
I dag ble det kjent at landet har takket ja til en krisepakke fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), noe som det lenge har vært knyttet stor usikkerhet til.

Bygningsarbeider Thomas Byrne (29) har selv opplevd marerittet. For seks måneder siden ble han arbeidsløs etter å ha bygd hus de siste 13 årene.

- Husker vi snakket om dette i lunsjen for seks-sju år siden. Vi spurte hverandre: Hvem har råd til å kjøpe alle disse kostbare boligene vi bygger? Svaret vet vi nå: Ingen, sier Byrne.

Solgt landet Utenfor det irske parlamentet demonstrerer han daglig mot regjeringens politikk.

- De sitter der inne og diskuterer fireårsplaner, men de må bort øyeblikkelig. For hvert sekund de styrer blir det verre. De har solgt landet vårt til EU, sier tobarnsfaren.

Thomas Byrne håper på et landsomfattende folkeopprør.

- Vi må vinne tilbake selvstendigheten. Først kjempet vi oss fri fra britene, men ga den fra oss til den katolske kirka og videre til EU. Nå må vi reise oss og vise hva vi mener, feie ut regjeringen og velge noen som kan styre Irland inn et trygt økonomisk farvann, sier Thomas Byrne.

Derek Copley (30) deltar også i protesten ved parlamentsinngangen. I neste uke emigrerer han til Canada, slik mange andre irske ungdommer gjør.

- Jeg har vært uten jobb i tre år, selv om jeg har vært villig til å gjøre hva som helst. Jeg reiser fordi jeg ikke orker å gå ledig lenger, sier Copley.

Mørk framtid Kameraten Thomas Byrne skulle gjerne slått følge.

- Men jeg kan ikke dra fra ungene mine. Saoirse (11) og Dylan (7) vil bo i Irland. Jeg er bekymret for framtida deres. Det ser mørkt ut for tida, sier den arbeidsledige bygningsarbeideren.

Det er ikke bare Irland som har problemer med økonomien om dagen. Investorer mener at Portugal er i faresonen, og at også Spania snart kan være neste offer, skriver Wall Street Journal
- Det er en reell og velbegrunnet frykt for at Spania ikke skal kunne gjøre opp for seg på egenhånd, sier professor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo til NRK. Prisen Spania må betale for lån har økt mye den siste tiden, som følge av frykt for at landet kan bli påvirket av den irske gjeldskrisen.

Årlig stresstesting av bankene EU-kommisjonen kunngjorde i dag at de ønsker å avdekke hvor godt rustet de europeiske bankene er mot nye økonomiske kriser

BEBOEREN: Michael Gleeson bor i spøkelsesbyen og håper han snart får naboer. Foto: Keith Hammett
BEBOEREN: Michael Gleeson bor i spøkelsesbyen og håper han snart får naboer. Foto: Keith Hammett Vis mer

Disse såkalte «stresstestene»  skal bli en årlig foreteelse, skriver NTB.

Ifølge talskvinne for EU-kommisjonen Chantal Hughes skal testene utføres årlig fra og med neste sommer. Sommerens tester analyserte hvordan kapitalnivået ville klare seg under forskjellige scenarioer.

Irske banker besto testen Men EU-kommisjonen legger nå også press på EUs banktilsynskomité CEBS for å gjøre testene mer grundig.

Kritikerne mener nemlig at stresstestene fra juli var irrelevante, siden alle de irske bankene som nå er nede for telling, besto testen for fire måneder siden. Derfor vil EU-kommisjonen også undersøke bankenes likviditetsnivå, altså betalingsevnen.

- Vi er alle enige om at vi kan trekke lærdom fra årets tester, sier Hughes. Medlemslandenes bankmyndigheter setter seg derimot på bakbeina, sier en EU-kilde til nyhetsbyrået Reuters.

I juli ble 91 banker gjenstand for den første stresstesten i EUs historie. Sju av de 91 bankene strøk på testen. Alle de irske bankene besto.

MEGLEREN: Karl Deeter får telefoner fra fortvilte barnefamilier.
MEGLEREN: Karl Deeter får telefoner fra fortvilte barnefamilier. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!