Ingen børs-fest etter USA-rally

Det er ingen fest i det norske aksjemarkedet etter den voldsomme oppgangen på Wall Street i går. Men i to av Tandberg-selskapene er det stor stemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske aksjemarkedet reagerer avmålt på den voldsomme oppgangen på Wall Street i går. I Europa har markedene allerede snudd til nedgang, men noen av disse fikk med seg det amerikanske rentekuttet kl 17.00 og var dermed mer opp i går enn Oslo Børs.

Sentralbanksjef Alan Greenpan overrasket alle med et rentekutt utenom de vanlige rentemøtene i sentralbanken, og effekten var enorm. Og trolig tilsiktet .Nasdaq Composite steg over 8 prosent, mens Dow Jones Industrials steg fire prosent.

Men markedet er ikke helt samstemt om rentekuttene kommer tidsnok til å hindre at USA sklir inn i en resesjon. Rentene er satt ned fordi amerikansk økonomi fortsetter å forverre seg. Ikke fordi Greenspan synes aksjekursene er for lave.

Bunnen kan for så vidt være nær på disse nivåene i både Europa og USA, men det spørs om oppsiden er så stor som mange håper på. Nasdaq har tross alt steget 28 prosent fra bunnen i år, og Dow Jones Industrials er tross alt ikke på noe avskrekkene lavt nivå historisk sett.

På Oslo Børs åpnet totalindeksen opp rundt én prosent, men ligger i 11-tiden bare opp 0,1 prosent på 1.312 poeng.

Det er mest fart i Tandberg ASA i dag etter at selskapet la frem svært gode tall etter børsslutt i går. Aksjen er opp hele 15 prosent til 106,5 kroner i stor omsetning. I 11-tiden er det omsatt aksjer i Tandberg for hele 230 millioner kroner.

Tandberg fikk et resultat på 63,4 millioner kroner før skatt i første kvartal, mens det var ventet et resultat på 47 millioner kroner, ifølge TDN Finans. Nå gikk det riktignok rykter dagene i forveien om at resultatet ville bli bra, men med Nasdaq-oppgang i ryggen kjøper markedet Tandberg-aksjer i bøtter og spann.

Navnebroren Tandberg Televison (TAT) er også blant vinnerne i dag etter sitt gode kvartalsresultat . Tandberg Televisions resultat i første kvartal 2001 slo analytikernes forventninger med mer enn 50 prosent. Selskapet regner i tillegg med at vekstmålene for 2001 vil bli nådd, og varsel en fortsatt bedring i utviklingen fremover.

Omsetningen i TAT er imidlertid langt mindre enn i Tandberg.

En del privatinvestorer klarte å kjøpe Opticom på topp i dag også. Aksjen føk opp i 800 kroner rett etter åpning og hadde da nesten doblet seg på noen få uker! Kursen falt etter hvert noe tilbake ettersom meglerhusene solgte på. Aksjen er opp 4,6 prosent på 774 kroner. Muligens ble småinvestorer overivrige etter gårsdagens oppgang på Wall Street og en artikkel i Dagens Næringsliv i dag mo at Intel fortsetter sin høye investeringstakt.

Tomra er en av dagens klare tapere. Kursen på Tomra er ned hele 3,8 prosent til 137 kroner i tidlig handel torsdag. Selskapet legger frem resultatet for 1. kvartal kl 16.00 og forventningene er skrudd ned av selskapet. Dessuten fortsetter retorikken rundt lovforslaget om pant på boks i Tyskland. I dag fikk dessuten Tomras store kunde, Metro, slippe til i Dagens Næringsliv med kritikk av Tomra.

RCL stiger tre prosent til 196 kroner, men legger seg under nivået fra USA i går. Det kan både gi lavere rentekostnader for et høyt gearet rederi samt større konsum av reiser fra amerikanere.

De europeiske børsene er moderat i minus torsdag formiddag. I 11-tiden er FTSE 100-indeksen i London ned 03, prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,6 prosent. Begge aksjemarkedene åpnet opp fra start.

I Stockholm er Generalindeksen opp 0,25 prosent trukket opp av en oppgang på 5,6 prosent i Ericsson. Ifølge internasjonale nyhetsbyråer holder Sony og Ericsson samtaler med sikte på felles satsning på mobiltelefoner.