Ingen brann i Høyres hjerter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens Næringslivs lederartikkel i går var et frontalangrep på Erna Solberg, lederen for partiet som gjennom åra har mottatt avisas varmeste anbefalinger. DN skriver at det snart ikke er noen som lenger forstår hvorfor de skal stemme på Høyre, og hevder at hun går inn for subsidier til ulønnsom industri.

– Hvorfor er du så ivrig etter å subsidiere norsk industri som det står i DN at du er?

– Jeg har ikke foreslått noen subsidier til norsk industri i det hele tatt. Det vi er opptatt av, er at Norge må ha flere ben å stå på. Da kan vi ikke være dyrest på alle områder på én gang. Vi har de høyeste lønningene. Vi kan ikke da også de høyeste kostnadene til transport, den høyeste kapitalbeskatningen i Europa, og etter hvert også ganske dyre energipriser. Siden jeg er glad i høye lønninger, må vi se på alle måter å få ned andre kostnadselementer. Vi må få ned transportkostnadene på varer i Norge, investeringskostnadene, og vi må bruke mer penger på forskning, utvikling og kompetanse for norske bedrifter, slik at vi kan løfte de høye lønningene.

– Hvordan vil du få til forskning, utvikling og kompetanseheving, uten bruk av subsidier?– Dette er jo en offentlig oppgave. Dette er ikke støtte til enkeltbedrifter, men en kraftfull satsing på det som er kjerneoppgavene for det offentlige Norge: å sørge for at kompetanse, kunnskap og utdanning blir mer kraftfullt satset på.

– Hva tror du NHO synes om at den første du vil ringe hvis du kommer i regjering, og meisle ut en strategi sammen med, er LO-lederen?

– Det som står i forslaget som vi har fremmet, er «LO og næringsorganisasjonene».

– Jeg tenker på det intervjuet i Dagens Næringsliv.

– Det er trukket ut som et morsomt poeng i et intervju. Men jeg tror at det er viktig å ha med LO på laget.

– Hvilken enkeltsak er det som skal sette

Høyre-hjertene i brann?

– Det er mange.

– Men kan du framheve én?

– Det går ikke an å spørre et helhetsparti om en enkelt sak. Men den viktigste saken vår er at vi skal bruke den krisen vi er inne i nå, til å komme styrket ut, gjennom å satse på kunnskap og kompetanse, mer veier og lavere transportkostnader, og ved å redusere skattene.