<strong>FIN PLEN:</strong> Et luksushjem i San Diego, California. Til tross for tørken er plenene fortsatt grønne i de rike områdene av staten. Der bruker hver innbygger fire ganger så mye vann som i de fattigste områdene. Guvernør Jerry Brown har pålagt 25 prosents reduksjon i vannforbruket, men i følge vannforsker Stephanie Pincetl skjønner ikke rike californiere at alle har et ansvar. Foto: AFP
FIN PLEN: Et luksushjem i San Diego, California. Til tross for tørken er plenene fortsatt grønne i de rike områdene av staten. Der bruker hver innbygger fire ganger så mye vann som i de fattigste områdene. Guvernør Jerry Brown har pålagt 25 prosents reduksjon i vannforbruket, men i følge vannforsker Stephanie Pincetl skjønner ikke rike californiere at alle har et ansvar. Foto: AFP Vis mer

Ingen brune plener i snobbeområdene

Det sildrer i vanningsannleggene i tørkerammede California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I solskinnsstaten på USAs vestkyst opplever folk for første gang pålagte restriksjoner i vannforbruket. Staten er i ferd med å tørke ut og guvernør Jerry Brown påla 1. april innbyggerne å redusere vannforbruket med hele 25 prosent.
Men i noen områder sildrer det som aldri før i vanningsannleggene som holder plenene grønne og de høye hekkene tette.

I Beverly Hills, der mange av Hollywoods rike og berømte bor, går livet upåvirket av vannkrisa som utspiller seg i områdene rundt. Vannkrisa i staten synliggjør et klasseskille i form av ressursforbruk. De rikeste byene i staten, som La Canada Flintridge, Newport Beach, Malibu og Palos Verdes bruker opptil fire ganger så mye vann per innbygger som de fattigere.

- Tro det eller ei, men noen innbyggere vet ikke at vi har tørke her, sier direktøren for vann og strøm i Newport Beach til LA Times.

Han jakter nå på kroniske vannsløsere.

- Vi har innbyggere her som er så lite hjemme at de ikke får med seg en vannlekkasje, sier han.

Lite snø Det er snøsmeltingen i Sierra Nevada-fjellene som forsyner store deler av staten med vann. Men i år er snødybden på katastrofale seks prosent av gjennomsnittlig nivå.

Stephanie Pincetl, som har jobbet på et vannstudie ved Universitetet i California Los Angeles (UCLA) sier at rike californiere ikke skjønner at alle er i samme båt.

- Problemet er delvis den sosiale og moralske isolasjonen til rikinger, sier hun.

Det er byene som hver for seg nå må følge opp påleggene om redusert vannforbruk. I Beverly Hills har de så langt jobbet med opplysningskampanjer for å få folk til å redusere på vannforbruket. I første omgang er målet en reduksjon på ti prosent ved å stanse fontener som ikke resirkulerer vannet og stoppe all vanning av plener og vasking av fortau.

- I denne bydelen er alle så viktige at de ikke klarer å se noe annet enn seg selv. Men hvor skal de dra med alle pengene sine når vannet her er borte, sier innbygger Kay Dangaard til LA Times.

For ei uke siden sa CICERO-seniorforsker Bjørn Hallvard Samset til Dagbladet at ekstremtørken er et varsel for hva som kan skje i resten av verden.

Dårlig skiføre Da skrev Dagbladet om bilder fra skibakkene i Olympic Valley i California, som viser hvordan folk står på ski og snowboard i omtrent knusktørre skibakker, med kun noen få flekker med snø.

- Vi må være realistiske, vi må spare vann. Det er så opplagt at man ikke skulle trenge en klimaforsker til å si det, sa Samset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer