Dronning Elizabeths død:

- Ingen bryr seg

«Dronning Elizabeth? Hvem er det?» spøker folk på gata i den flerkulturelle bydelen Brixton. Her er det ingen landesorg over bortgangen til den ellers folkekjære dronningen.

DUMPER MONARKIET: 23 år gamle Tom Linch feller en hard dom over det britiske kongehusets historie, og mener de kongelige tradisjonene er utdaterte. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DUMPER MONARKIET: 23 år gamle Tom Linch feller en hard dom over det britiske kongehusets historie, og mener de kongelige tradisjonene er utdaterte. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Ikke mange stopp fra Green park, stasjonen som knytter Londons undergrunnsnettverk til det velkjente Buckingham-palasset, åpenbarer det seg en verden som virker fjern fra gråtende briter i kø for å legge ned blomster foran slottet.

Utenfor den slitte Brixton-stasjonen står en gatemusiker med en joint i munnen og spiller på et trommeliknende instrument i metall.

Fargerik grafitti tapetserer nærmest enhver husvegg.

FARGERIKE BRIXTON: Det yrer av liv i Brixton søndag formiddag, tre dager etter dronning Elizabeths død. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FARGERIKE BRIXTON: Det yrer av liv i Brixton søndag formiddag, tre dager etter dronning Elizabeths død. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Bydelen er kjent for sitt livlige, flerkulturelle miljø. Store deler av befolkningen her har karibiske røtter, som igjen har satt sitt preg på bybildet: «Fine-dining» er byttet ut med gatemat som kan forføre enhver sulten nese. Atmosfæren er jordnær og avslappet.

Området har også tiltrukket seg unge, hippe briter som møtte nyheten om dronning Elizabeths død med et skuldertrekk.

- Helt ærlig, jeg gir f***. Det er ingen unge her som bryr seg, sier 21 år gamle Angeline Davenpot til Dagbladet.

Ved siden av henne rister kompisen Tom Linch (23) bekreftende på hodet.

- Jeg var ute med venner i går, og på TV-skjermen i baren viste de et eller annet om dronningen. Jeg tror ikke det var én eneste som snudde på hodet engang, sier han med en latter.

KONGEKRITISK: 21 år gamle Angeline Davenpot (til høyre) er ikke imponert over kong Charles, og minner om at folk ikke har glemt at han var utro med sin avøde ektefelle, prinsesse Diana. Tom Linch til venstre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KONGEKRITISK: 21 år gamle Angeline Davenpot (til høyre) er ikke imponert over kong Charles, og minner om at folk ikke har glemt at han var utro med sin avøde ektefelle, prinsesse Diana. Tom Linch til venstre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- For min del forandrer det virkelig ingenting at hun er død. De kommer til å bytte ut ansiktet hennes på myntene og sedlene, og det er alt jeg kommer til å merke. Hun var en gammel dame, og jeg synes ikke dette er så veldig ulikt fra når alle andre dør. Det er en utdatert greie alt sammen, legger 23-åringen til.

Epstein, utroskap og rasismeanklager

Venneparet trekker begge frem det de omtaler som store skandaler i kongefamilien de seineste årene. Særlig avsløringene rundt det utsvevende livet til dronningen sønn, prins Andrew, og hans nære vennskap til overgrepsdømte Epstein.

- Ja, og måten Meghan Markle ble behandlet på. Selv om hun ikke har gått ut og fortalt alt, så vet vi at hun opplevde rasisme i kongehuset, sier Linch og fortsetter:

- Dronningen hadde i det minste ingen skandaler, men med Charles er det annerledes. Folk liker ikke ham på samme måte.

- Hvorfor?

- Fordi han har innrømmet at han var utro mot prinsesse Diana. De siste dagene har det også dukket opp masse videoer på sosiale medier som viser hvordan han behandler folk som jobber på slottet, forklarer Davenpot, før hun legger til:

- Dessuten, dronningen var en kvinne. Og det i seg selv har vært viktig for mange kvinner. Nå har vi bare fått enda en gammel mann på tronen.

KRITISERES: Lørdag 10. september signerte kong Charles dokumentene som skal gjøre han til konge av Storbritannia. Fra seansen har to klipp gått viralt. De er sett over 22 millioner ganger på Twitter. Vis mer

- Tror dere dette er holdningen til unge i Storbritannia i dag?

- Ja, stort sett. Det er en generasjonsgreie. Det er den gamle, hvite generasjonen som bryr seg, svarer 23-åringen.

- Ingenting å være stolt av

Den unge kvinnen spår at det britiske monarkiets dager snart er talte. Hun får støtte av kompisen:

- Jeg tror mange likte Elizabeth som person, men ikke institusjonen i seg selv. Historien til det britiske kongeriket er stort sett ingenting å være stolt av i dag.

At nyheter om dronningens død nærmest har overskygget alle andre nyheter de siste dagene, mener Davenpot viser «hvor patriotiske britene er».

- Vel, nå er det faktisk en forskjell på hva pressen er opptatt av, og hva folk faktisk bryr seg om, innvender Linch.

UPÅVIRKET: Det forandrer ingenting i mitt liv at dronningen er død, sier Tom Linch (23) til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen
UPÅVIRKET: Det forandrer ingenting i mitt liv at dronningen er død, sier Tom Linch (23) til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Jeg tror dessuten det er store forskjeller avhengig av sosioøkonomisk status, alder og etnisitet. Du kan ikke bare spørre folk som står utenfor Buckingham hva de synes.

- Etterlot store traumer

Dagbladets uformelle stikkprøver på gata i Brixton antyder at holdningene til Davenpot og Lynch går igjen hos de fleste i dette området.

På en knøttliten uteservering venter britisk-australske Emma Salisbury (25) på Ramen-suppen hun har bestilt. Hun har bodd mesteparten av livet i Australia, noe som har vært med på å gjøre henne kritisk til hvordan kongefamilien ofte glorifiseres:

- Koloniseringen av Australia etterlot store traumer hos de innfødte, som fortsatt henger igjen i dag. Aborigineres traumer er heller ikke unike - dette skjedde jo i mange land, trekker hun frem og sier kontant:

- Jeg må være ærlig og si at det er vanskelig å skulle være så veldig trist over dronningens død.

SØRGER IKKE: Den 25 år gamle australsk-britiske musikeren Emma Salisbury synes det er vanskelig å skulle være trist over at dronningen er død, fordi hun representerte et kongehus med en “mørk kolonihistorie”.
SØRGER IKKE: Den 25 år gamle australsk-britiske musikeren Emma Salisbury synes det er vanskelig å skulle være trist over at dronningen er død, fordi hun representerte et kongehus med en “mørk kolonihistorie”. Vis mer

Hun ble overrasket da hun hørte at de i Australia skal ha en egen, offentlig sørgedag den 22. september. Også hjemme i Brixton har dagliglivet blitt påvirket til en viss grad:

- I går skulle jeg se en rapper på Brixton-akademiet opptre, men på grunn av dronningens død måtte de endre på deler av arrangementet. Det er jo helt rart, sier Salisbury, som selv er musiker.

- Jeg synes det blir en distraksjon fra andre viktige ting som skjer i verden som vi heller burde være opptatt av.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer