Ingen budsjett-løsning i sikte

Høyre og Ap snakker sammen, men noen budsjettløsning er ikke i sikte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene kom for i alvor i gang tirsdag etter at regjeringspartiene hadde lagt fram sitt tilbud på formiddagen. Samtalene fortsatte hele dagen og utover kvelden.

I en pause ved 16.30-tiden var det ingen stor optimisme å spore. Konklusjonen var at det gikk tregt. Vel tre timer senere var dagens forhandlinger slutt uten noe gjennombrudd.

Frist på torsdag

Fristen for å komme fram til en politisk avklaring om budsjettet er torsdag. Dette er nødvendig for at finanskomiteen skal rekke å avgi innstilling innen fristens utløp 20. november. Rammene for neste års budsjett vil bli vedtatt 27. november.

Dersom det blir brudd, enten onsdag eller senest torsdag, vil partiene legge inn sine egne budsjett som merknader i finansinnstillingen, og det vil ikke være flertall for noe budsjettforslag.

Blir dette situasjonen 27. november, er det ventet at regjeringen vil stille kabinettsspørsmål for å prøve å tvinge budsjettet gjennom. Resultatet av dette blir enten at noen bøyer av og sikrer flertall for regjeringen, eller regjeringskrise.

Langt igjen

- Her er det langt igjen, sa Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg tirsdag ettermiddag.

- Vi har holdt på et døgn, og vi skal holde på et døgn til. Men vi er kommet svært kort, og jeg må understreke at det er langt igjen før vi kommer fram til en avtale, sa Solberg.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner vil ikke gå inn på enkeltpunkter fra samtalene om et mulig budsjettforlik, men sier at «Arbeiderpartiet utviser forhandlingsvilje».

Det fikk Solberg til å replisere at «det gjør også regjeringen» - før hun la til:

- Men man har ikke tatt inn over seg våre krav.

Krav på sju milliarder

Kravene fra Ap kommer opp i rundt sju milliarder kroner innenfor den samme rammen som regjeringen har. Blant annet ønsker partiet en betydelig styrking av kommuneøkonomien i forhold til regjeringens opplegg.

Partiets krav til budsjettendringer før det ble klart at det ville bli forhandlinger omfattet 2,5 milliarder kroner mer til arbeid og næringsliv, 1,2 milliarder for å rette opp kuttforslag fra regjeringen som oppfattes som usosiale, 2,2 milliarder mer til skole, eldreomsorg og barnehager og 1,5 milliarder kroner mer til øvrige satsinger.

Det er klart at Ap vil selge seg dyrt. Før forhandlingene tok til sa partiets hovedforhandler Hill-Marta Solberg at hun måtte ha støtte til de fleste kravene før det kunne bli noen avtale.

Det vanskeligste blir etter alt å dømme å finne inndekning på forslagene, om nye tiltak skal dekkes inn ved at andre gode tiltak sløyfes, eller om det kan dekkes inn ved økte inntekter i form av mindre skattelettelser til aksjeeiere og personer med høye inntekter.

(NTB)

ÅPNER DØRER:</B> Hill-Martha Solberg og Jan Tore Sanner åpner dørene på gløtt for hverandre. Men ingen av dem vil fire nok til at budsjettet kommer på plass - foreløpig.