Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen Burma-fordømmelse i FNs sikkerhetsråd

Kina og Russland blokkerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd klarte ikke bli enige om en formell fordømmelse av juntaens bruk av vold mot demonstrantene i Burma, men ber militærregimet tillate FNs spesialutsending å besøke landet.

FNs sikkerhetsråd ble innkalt til hastemøte onsdag kveld for å diskutere situasjonen i Burma. Et delt råd klarte ikke komme fram til en felles erklæring etter det timer lange møtet, men ba etter møtet om at spesialutsending Ibrahim Gambari skal få besøke landet for å undersøke forholdene.

- Rådet hilser velkommen generalsekretærens avgjørelse om øyeblikkelig å sende sin spesialutsending til regionen og understreker hvor viktig det er at Gambari blir tatt imot av myndighetene i Burma så fort som mulig, sier den franske FN-ambassadøren Jean-Maurice Ripert.

Frankrike har nå for øyeblikket presidentskapet i Sikkerhetsrådet.

- Rådets medlemmer gir uttrykk for bekymring for situasjonen og ber om at det vises tilbakeholdenhet, spesielt fra Burmas myndigheters side, fremholder Ripert.
Ingen sanksjoner
Det blir imidlertid ikke gitt noen felles, formell fordømmelse av juntaens aksjon mot demokratidemonstrantene i Burma slik som USA og europeiske land hadde bedt om. Kina var videre raskt ute med å understreke at det ikke er aktuelt å ilegge landet sanksjoner.

Kinas FN-utsending Wang Guangya hevder sanksjoner mot militærjuntaen i Burma ikke vil være «hjelpsomt».

- Burma utgjør ingen trussel mot fred og sikkerhet i verden, sa den kinesiske utsendingen etter møtet onsdag.

Kina og Russland har tidligere lagt ned veto mot en resolusjon i Sikkerhetsrådet der det het at regimet i Burma må stanse forfølgelsen av minoritetsgrupper og opposisjonen.


Flere drept
Opptil 100.000 personer trosset onsdag demonstrasjonsforbudet som militærregimet hadde innført i Burma, og beveget seg ut i gatene for å delta i demonstrasjonene for demokrati og rettferdighet.

Minst fire personer ble drept og om lag 100 såret da de burmesiske sikkerhetsstyrkene slo ned på demonstrasjonene som har preget gatene i Rangoon og andre byer i Burma i flere dager.

KINA BLOKKERTE:  
FNs sikkerhetsråd klarte ikke bli enige om en formell fordømmelse av juntaens bruk av vold mot demonstrantene i Burma. Her ankommer Kinas utenriksminster Yang Jiechi møtet i New York i går. Foto: AP Photo
KINA BLOKKERTE: FNs sikkerhetsråd klarte ikke bli enige om en formell fordømmelse av juntaens bruk av vold mot demonstrantene i Burma. Her ankommer Kinas utenriksminster Yang Jiechi møtet i New York i går. Foto: AP Photo Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!