Ingen busstreik i dag

Bussene vil kjøre som normalt fredag etter at partene i transportoppgjøret kom til enighet under meklingen natt til fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meklingen omfattet 10.000 LO- og YS-organiserte bussjåfører og renovasjonsarbeidere. LO-forbundet Norsk Transportarbeiderforening og YS-forbundet Yrkestrafikkforbundet forhandlet sammen mot NHO-tilsluttede Transportbedriftenes Landsforening og uavhengige Norges Lastebileier-Forbund.

- Det ble ganske vanskelig og jeg var lenge i tvil om vi skulle bli enige, sa Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund i 3-tiden i natt, fem timer etter den opprinnelige meklingsfristen.

Transportarbeidernes nøkkelkrav om at lønna skal heises opp til en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn i løpet av fem år, endte med et løfte om én krone mer i timen fra 1. februar neste år. Den krona kommer på toppen av det generelle tillegget på to kroner i timen i dette oppgjøret, og neste års februarkrone ligger dessuten på toppen av oppgjørets totale ramme på 3,5 prosent.

Halvfornøyd

Forbundsleder Per Østvold er likevel ikke helt fornøyd:

- Vi fikk til en formulering som jeg syns er ganske uforpliktende, som handler om at arbeidsgiverne gikk med på en målsetting om å komme opp på nivå med industriarbeiderlønningene. Dette er det punktet jeg er minst fornøyd med, men likevel noe vi kan leve med, sier Østvold til NTB.

Han sier at partene var svært nær et brudd ved 22-tida i går kveld, men at arbeidsgiversiden da forsto at det var alvor fordi den fire uker lange streiken i 1998 fortsatt sitter friskt i minnet.

Fornøyde arbeidsgivere

Arbeidsgivernes forhandlingsleder Christian Aubert i NHO-tilsluttede Transportbedriftenes Landsforening er fornøyd med at rammen for oppgjøret er innenfor 3,5 prosent.

- Dessuten er jeg fornøyd med at vi er blitt enige om å se på en bedre samordning av alle tariffavtalene som finnes innenfor vårt område. Men det viktigste er at vi er i mål på en fornuftig ramme, sier Aubert.

Han legger til at arbeidsgiversiden må erkjenne at transportbransjen har sakket akterut i mange år.

- Nå har vi en konstruktiv enighet om hvordan vi skal angripe det, og det er positivt. Det er jo et tankekors at selv om vi hadde et godt oppgjør i 1998, så er vi nå tilbake der vi var før det oppgjøret, sier Aubert.

Medlemmene i Transportarbeiderforbundet og YS-forbundet Yrkestrafikkforbundet fikk også flere ulike tillegg ut over den generelle lønnsøkningen på to kroner i timen, blant annet 2,50 i fagarbeidertillegg, økte satser for 6 og 8 års ansiennitet, økte satser for deltidsskift og en heving av de høyeste lønnssatsene med 1,40 kroner timen.

(NTB)

BUSSEN GÅR: Busstreiken er avblåst.