Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen canadisk gransking av tortur i Afghanistan

Avviser opposisjonens krav.

VITNET: Den canadiske diplomaten vitner i parlamentet i Ottawa om at canadiske soldater overførte til afghanske styrker uskyldige fanger som ble torturert. Foto: SCANPIX / Chris Wattie / REUTERS
VITNET: Den canadiske diplomaten vitner i parlamentet i Ottawa om at canadiske soldater overførte til afghanske styrker uskyldige fanger som ble torturert. Foto: SCANPIX / Chris Wattie / REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Canadas regjering avviser opposisjonens krav om å innlede gransking av påstandene om at canadiske soldater i flere år overlot fanger til torturister.

De viktigste opposisjonspartiene krevde gransking torsdag etter at Richard Colvin, en canadisk diplomat i Afghanistan da mishandlingen fant sted, vitnet i parlamentet om at canadiske myndigheter trolig krenket folkeretten.

Colvin sa at canadiske styrker fra 2005 til 2007 jevnlig overførte til afghanske sikkerhetsstyrker uskyldige fanger som trolig ble grovt torturert.

Nestlederen i Det liberale partiet, Bob Rae, krevde etterpå offentlig gransking av påstandene for «å renske lufta og fjerne denne skyen fra over denne regjeringen». Hans fikk støtte fra Det nye demokratiske partiet og Bloc Quebecois.

Lederen i Bloc Quebecois, Gilles Duceppe, gikk lengre og sa at om regjeringen visste hva som skjedde, var det i strid med Genèvekonvensjonene og dermed en krigsforbrytelse.

Den konservative regjeringen til Stephen Harper har imidlertid stått fast mot den krasse kritikken og avviser enhver gransking.

Forsvarsminister Peter MacKay sa at påstandene til Colvin, som i dag er etterretningsattaché ved den canadiske ambassaden i Washington, ikke var troverdige og bare var basert på rykter.

Colvin var Canadas representant i Kandahar i 2006 og deretter nummer to ved ambassaden i Kabul ut 2007.

I begge jobbene besøkte han jevnlig fanger som de canadiske styrkene hadde overført til afghanske fanger, og rapporterte om sine funn til utenriksdepartementet i Ottawa.

Men han hevder at alle hans advarsler ble ignorert av militære og politiske toppsjefer og at han ble bedt om ikke å framsette påstandene skriftlig.

Canada har 2.700 soldater i ISAF-styrkene i Afghanistan, men har varslet at oppdraget blir avsluttet i 2011. 132 canadiske soldater har falt i Afghanistan, og krigen er blitt svært upopulær.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media