Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen CIA-fanger i Norge

Europarådet vil vite mer om CIA-fly i norsk luftrom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Europarådet har undersøkt om europeiske regjeringer var delaktige i ulovlig CIA-transport av terrormistenkte fanger gjennom Europa.

Europeiske land ble tidligere i år bedt om å rapportere om CIA-fly som har vært i deres territorium og annen uforklart aktivitet. I rapporten som kom i dag etterlyser EUs etterforsker Dick Marty bedre rapporter og mer dokumentasjon fra mange land.

Norge ble bedt om å forklare hvorfor CIA-fly har vært i norsk luftrom ved flere anledninger.


- Norge har ikke gitt et fullstendig svar på spørsmål, heter det i Europarådets rapport.

Det stiller Utenriksdepartementet seg helt uforstående til. - Etter det jeg har fått opplyst av våre folk, er Norge et av de 20 landene som ikke vil få ytterligere oppfølgingsspørsmål fra Europarådet. Jeg venter på en rapport fra vår delegasjon, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til Dagbladet.no.

Uklart for UD

Spørsmålet EU mener Norge har svart ufullstendig på, er:

«Have any public officials been involved in the unacknowledged deprivation of liberty of any individual, or transport of any individual while so deprived of their liberty?»

MISTENKELIG: En militærskole utenfor Stare Kiejkuty i Polen er et av stedene som har blitt mistenkt for å bli brukt som hemmelig fengsel for CIA. Foto: Scanpix/AP
MISTENKELIG: En militærskole utenfor Stare Kiejkuty i Polen er et av stedene som har blitt mistenkt for å bli brukt som hemmelig fengsel for CIA. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Norge har ifølge rådet ikke svart direkte på spørsmålet om norske myndigheter har vært innvolvert i frihetsberøvelse av personer eller transport av personer som slik har vært frihetsberøvet, men istedet vist til at mistenkte flygninger er blitt etterforsket gjennom diplomatiske kanaler.

- Det har vi svart ufullstendig på av den enkle grunn at vi ser på det som helt åpenbart at norske tjenestemenn ikke har vært innvolvert i dette, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til Dagbladet.no.

Europarådet skriver videre at de oppfatter Norges svar slik at en nærmere gransking av slike tilfeller fremdeles pågår hos norske myndigheter.

- Dette er litt uklart for oss, men dette jobber vi med for å få klart hva som står i rapporten, sier Bjåstad.

Få land har kontroll

Flere land blir kritisert for manglende kontroll med hva fremmed en etterretningtjeneste som CIA foretar seg på deres territorium. 

- Europa er en jaktmark for utenlandske spioner. Få europeiske land overvåker fremmed etterretning på sitt eget territorium, sier Terry Davis, leder for Europarådet.Han sier videre at få land vet om fly som passerer i dere luftrom eller lander på deres jord, driver med ulovlig fangetransport.

Norsk møte om CIA-fly

I et brev til Europarådet skriver Norges ambassadør Torbjørn Frøysnes at UD hadde et møte med den amerikanske ambassaden 6. desember, der USA ble bedt om å svare på om norsk luftrom var brukt for ulovlig fangetransport.

Den amerikanske ambasadøren svarte ikke direkte på norske myndigheters spørsmål, men viste til en uttalelse utenriksminister Condoleezza Rice hadde kommet med dagen før. USAs ambassadør mente utenriksminister Rices uttalelser var svar nok på den norske henvendelsen. Samtidig forsikret han om at USA respekterer norsk lov ved flygninger på norsk territorie.

Anne Lene Dale Sandsten sier at UD er fornøyd med de svarene Norge har fått fra amerikanske myndigheter når det gjelder CIA-flygninger i Norge.

- Vi har tatt opp alle de konkrete flygningene vi vet om, og fått avkreftet alle enkeltsaker. Vi tror ikke norsk territorium eller norsk luftrom er brukt for denne type ulovlige fangetransporter.

- Amerikanske myndigheter har konkret sagt overfor dere at det ikke har vært fanger på disse flyene?

- Ja.

Trenger bedre lover

Rapporten oppfordrer regjeringene til å komme med tøffere lover for å overvåke fremmed etterretning. Dette for å forhindre brudd på menneskerettighetene.

- Nesten ingen land har lovgivning for å sikre en effektiv overvåking av aktivitetene til fremmed etterretning, sier Davis.

Italia, Polen, Makedonia og Bosnia har ikke kommet med noe av den informasjonen de ble bedt. I disse landene mener Europarådet at det skal ha skjedd ulovlig kidnapping av terrormistenkte. Litauen og Georgia har heller ikke svart.

Ambassadør Torbjørn Frøysnes var i dag ikke tilgjengelig for kommentar.

KRITISK: Europarådets leder Terry Davis reter krass kritikk mot europeiske regjeringer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!