Ingen danset i Teherans gater

Det ble ikke danset i gatene da Mahmoud Ahmadinejad vant det iranske presidentvalget i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans tilhengere fikk i stedet beskjed om å gå til moskeene for å «takke Gud for hans store seier».

Den andre presidentkandidaten Ali-Akbar Hashemi Rafsanjani protesterte i går mot valgresultatet, og sa det var resultat av en ulovlig kampanje med organisert valgfusk. Han understreket likevel at han ikke vil bestride resultatet offisielt. Det har kommet mange meldinger om at revolusjonsgarden forfalsket valget til fordel for Ahmadinejad.

At feiringen uteble understreker at det er en puritaner som er valgt til ny president for 70 millioner iranere.

-  Jeg er en liten tjener og gatefeier for folket, sa Ahmadinejad i en tv-appell til folket på valgdagen.

Det er dette inntrykket av å være folkets tjener som gjorde at folket flokket seg om den spede mannen fra enkle kår, og ga ham 62 prosent av stemmene. Hans utfordrer fikk bare ydmykende 35 prosent.

-  Sosial protest

Den store seieren blir tolket som en sosial protest. Unge, arbeidsledige setter sin lit til en populist som ikke er «gårsdagens mann», slik Rafsanjani oppfattes som. Rafsanjani har hatt topposisjoner i Iran siden den islamske revolusjonen i 1979.

-  Hvis Gud vil så vil det bli bedre med Ahmadinejad. Jeg er den eneste som tjener penger i min familie. Ahmadinejad er en ydmyk mann. La oss se hva han kan gjøre, sier Tala Shabani. Hun jobber i en velferdsorganisasjon for fattige i Teheran.

 TAKK GUD: En kvinne med et portrett av Mahmoud Ahmadinejan blir bedt om ikke å danse i gatene i Teheran. Den store valgseieren var et sjokk for mange, og de fleste iranere holdt seg i går inne. Foto: Scanpix
TAKK GUD: En kvinne med et portrett av Mahmoud Ahmadinejan blir bedt om ikke å danse i gatene i Teheran. Den store valgseieren var et sjokk for mange, og de fleste iranere holdt seg i går inne. Foto: Scanpix Vis mer

Det var Ahmadinejads valgkampleder som ba folk om å gå til moskeene å be, og ikke feire seieren i gatene.

Ydmykelse av USA

Han fikk følge av Irans øverste religiøse, leder Ayatolla Ali Khamenei, som også ba folk om å be. Han kalte dessuten valgresultatet en «grunnleggende ydmykelse av USA».

For dette valget får ikke bare konsekvenser for den vanlige iraners hverdag. Konflikten med USA om Irans uranproduksjon, som USA mener Iran bruker i sitt atomvåpenprogram, vil trolig bli enda tøffere.

Ahmadinejad har allerede sagt at hva USA mener om saken ikke interesserer ham noe videre.

Radikal studentgruppe

Men USA interesserte den unge Ahmadinejad i 1979. På sin nettside skriver den iranske presidenten at han var med på å organisere den radikale studentgruppa som tok alle amerikanske ambassadeansatte som gisler i november 1979. I nesten et år holdt gisselaksjonen på, og ett amerikansk kommandoangrep mislyktes. Det var før Ahmadinejan ble medlem av revolusjonsgarden.

Irans rødegardister

De var Irans rødegardister, og ble brukt av det iranske presteskapet, omtrent slik formann Mao brukte sine revolusjonære i 1960-åra.

Stillheten i Teheran kan skyldes både usikkerhet for hva som blir framtida, eller frykt for en ny bølge med revolusjonær, religiøs terror. For dem som vil ha reformer i Iran er stillheten uansett illevarslende.

Se også leder, side 2