- Ingen dialog med Hamas

Steil front fra Fatah før Israel-toppmøte mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hamas-leder Ismail Haniyeh ba lørdag om ny dialog med palestinernes president Mahmoud Abbas Fatah-bevegelse, men ble blankt avvist.

- Det blir ingen dialog med Hamas, sa Hussein al-Sheikh, en sentral Fatah-politiker på Vestbredden.

Hamas tok kontroll over Gazastripen for en uke siden og blir nå isolert, ikke bare av Israel og Vesten, men også av Abbas nye kriseregjering og arabiske land som Egypt og Jordan.

Mens islamistene er overlatt til seg selv etter å ha bekjempet Fatahs sikkerhetsstyrker i det tett befolkede området, lover Vesten økonomisk hjelp til Abbas nye regjering på Vestbredden.

Toppmøte Abbas - Olmert

Mandag er det dessuten duket for toppmøte mellom Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert i Egypt, der det er ventet at Olmert vil være på tilbudssiden i et forsøk på å styrke Abbas politiske stilling

Hjelpeorganisasjoner advarte fredag mot en større humanitær krise på Gazastripen hvis ikke grenseoverganger åpnes slik at matforsyninger kan komme inn. Ifølge enkelte kilder skaper Abbas avgjørelse om å fryse kontakten med Hamas, problemer i forhandlingene om å få åpnet den største grenseovergangen Karni.

- Mat som våpen

- Mat blir brukt som politisk våpen, sier en vestlig diplomat som deltar i forhandlingene.

Hamas vurderer nå å leie inn private vakter som kan bemanne grenseovergangene, ettersom Israel nekter å ha noe gjøre med Hamas.

Samtidig mener Haniyeh at det må dannes en ny samlingsregjering.

- Løsningen på den nåværende krisen går gjennom palestinsk dialog uten forhåndsbetingelser, uten vinnere og tapere, basert på en nasjonal samlingsregjering og Mekka-avtalen, skal Haniyeh ha sagt i en telefonsamtale med Jemens president Ali Abdullah Saleh. - Kuppmakere må straffes

Men Abbas medarbeider, Nabil Abu Rudeina, sier at de som angrep palestinske institusjoner og utførte et kupp, må stilles til ansvar før en dialog er aktuelt.

- Situasjonen på Gazastripen bør bli slik den var tidligere, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Islamistene fra Hamas kan også komme til å bli nektet og stille som kandidater ved et eventuelt nyvalg. PLO går inn for at alle kandidater må slutte seg til PLOs program, deriblant en tostatsløsning med Israel. Men Hamas har ennå ikke anerkjent Israel som en egen stat, og reagerer sterkt på kravet.

- PLOs sentralråd har ingen legitimitet, og enhver endring må vedtas av det lovgivende rådet, den palestinske forsamlingen hvor Hamas vant et stort flertall i valget i januar 2006, sa Hamas talsmann Fawzi Barhum lørdag.

PLO har overoppsyn med den palestinske selvstyremyndigheten, administrasjonen som ble opprettet i de palestinske områdene etter Oslo-avtalen i 1993.

Sjekker svikt

Abbas opprettet i helgen en kommisjon som skal undersøke hva som gjorde at sikkerhetsstyrkene hans sviktet på Gazastripen.

- Abbas har i dag gitt ordre om å opprette en kommisjon som skal undersøke feilene som ble gjort på Gazastripen, og som førte til at man mislyktes med å forhindre væpnet opprør utført av Hamas-bevegelsens militser, heter det i et uttalelse.

Kommisjonen vil bli ledet av Zakariya al-Agha, en Fatah-leder fra Gaza.

Abbas har allerede sparket oberst Suleiman Khader, en sikkerhetssjef på Gazastripen. Khader blir anklaget for å ha vært feig da han overga en base til Hamas-styrker uten å gjøre motstand. (NTB-AFP-Reuters).

ØNSKER DIALOG: Men tidligere Hamas-statsminister Ismail Haniyeh har fotreløpig fått en kald skulder fra Fatah.
FREDAGSBØNN: Tidligere statsminister Ismail Haniyeah fra Hamas i fredagsbønn i en moske på Gazastripen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer