Ingen diesel-løfter fra Restad

Det kan fortsatt komme nye lastebil-aksjoner etter at finansminister Gudmund Restad ikke ville love lavere dieselavgift til lastebileierne. Istedenfor lavere avgifter vil Restad skjerpe kontrollen ved grensene slik at færre får smugle diesel over grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var lite konkret som kom ut av møtet mellom finansminister Gudmund Restad og lastebileierne i dag.

- Vi skal ha et nytt møte om cirka 14 dager og har invitert til et nærmere samarbeid med næringa, sa finansministeren etter møtet. Møtet som skulle vart en time ble en halv time lengre, men det kom ingen konkrete løfter fra Restad.

Konkurransevridning

Restad sier han har forståelse for at høye norske avgifter kan gi en konkurransevridning, særlig for lastebileiere som kun kjører i Norge.

- Derfor har vi også bedt Tolldirektoratet innskjerpe kontrollen med regelen om at det bare er lov til å ha med seg 200 liter diesel i tankene over grensa.

Det er neppe det lastebileierne hadde bedt om.

Revidert nasjonalbudsjett

Restad kom ikke med konkrete løfter, men mener hele skatte- og avgiftsnivået for transportnæringa må vurderes samlet. På direkte spørsmål innrømmer han at revidert nasjonalbudsjett vil være en naturlig anledning til eventuelt å lette avgiftspresset for lastebileierne.

- Men det sies også at den nye svovelavgiften på diesel er begynt å virke slik vi regnet med, nemlig at det blir lavsvovelholdig diesel tilgengelig på markedet, mente finansministeren på en pressekonferanse i ettermiddag.

Aksjonene slutt?

Ifølge Restad har Norsk Lastebileierforbund lovet at det ikke blir noen ulovlige aksjoner nå.

- Men de kan jo ikke garantere for hvert enkelt medlem. Nye aksjoner vil imidlertid ikke løse problemene, kanskje heller gjøre det vanskeligere å finne en løsning. Vi kan ikke påskjønne ulovlige aksjoner, sa Restad.

Forsvunne lastebileiere

Mens et samlet pressekorps fikk høre Restads referat fra møtet forsvant transportnæringas representanter ut bakdøra i Finansdepartemenetet. Selv om de har lovet at det ikke blir aksjoner, kan de meget vage løftene fra Restad være vanskelig å markedsføre overfor medlemmene. En time etter møtet hadde de fortsatt ikke dukket opp i lokalene til NLF.