Ingen DnB og Storebrand-fusjon

Sammenslåinga strandet på en pengekrangel i natt. DnB ville ikke la en nøytral part verdsette selskapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir ingen sammenslutning. Partene sto alt for langt fra hverandre. Planene om fusjon er skrinlagt for godt, sa Leiv L. Nergaard, Storebrands styreformann til Aftenposten etter at bruddet var et faktum like før midnatt.

Uenige om pris

Dermed gikk enda en fusjonsplan i vasken for Storebrand. Uenigheten denne gang dreide seg om bytteforholdet mellom partene. Opprinnelig var dette satt til 1,33 DnB aksjer for hver Storebrand-aksje. Ifølge Dagens Næringsliv skal DnB ha ønsket å presse bytteforholdet ned til 1,2.

- DnB har ment at det var langt lavere verdier i Storebrand enn det som banken forutsatte, og vi har funnet negative avvik i DnB av betydning, sa Nergaard.

Partene har gjennomgått hverandres porteføljer og virksomheter for å fastsette det endelige bytteforholdet. I denne prosessen har det vært lekket til media, noe som skal ha skapt mistillit mellom partene. Lørdag skrev Dagens Næringsliv at Storebrand-eide Finansbanken har vært sentral i uenigheten. Funnene i bankens låneportefølje skal ha vært graverende og hovedgrunnen for DnBs krav om billigere pris.

Nøytral vurdering

- Vi har så avgjort ikke holdt noe skjult, sa infomasjonsdirektør i Storebrand, Egil Thompson, til NRK i natt.

Partene har også vært uenige om det skulle bringes en nøytral instans på banen for å fastsette verdiene på de to selskapene. Dette skal Storebrand ha sagt seg villig til, men styreformann Leiv L. Nergaard hevder overfor Aftenposten at DnB ikke har vært villige til dette.

DnB har til nå avvist å kommentere bruddet.

- Vi kommer med en melding til markedet og pressen klokka 09, sier informasjonsdirektør Jarl Veggan til NTB.

Storbrands infomasjonsdirektør Thompson sier at Storebrand nå vil fortsette som eget selskap.

- Vi står sterkt, slår Thompson fast. Han får støtte av styreformann Nergaard, som overfor Dagens Næringsliv sier at selskapets stilling er fullt ut tilfredsstillende og at det ikke er behov for emisjon.

Lang dags ferd mot ingenting

Nattas konklusjon satte punktum for en flørt som startet i 1999. Den gang satt duoen Åge Korsvold og Jon R. Gundersen i sjefsstolen i Storebrand. Imidlertid strandet forsøket på å skape en ny, stor norsk finansgigant.

I fjor var det på'n igjen. Da de finske frierne i Sampo ville ta over Storebrand, kom DnB med forslag om fusjon. DnB tilbød da Storebrands aksjonærer 1,5 DnB-aksje for hver Storebrand-aksje. Da Storebrand gjorde det klart at det finske tilbudet var mer fristende, svarte DnB med å blokkere framstøtet fra Finland.

Det fusjonerte selskapet skulle kvitte seg med 750 årsverk, og de ansatte var derfor skeptiske til sammenslåinga.

<B>GA OPP: </B>Styreformann Leiv L. Nergaard i Storebrand kunngorde like før midnatt at det ikke blir noen sammenslåing med DnB. Her på vei til presse og analytikerkonferansen hvor planene for det fusjonerte selskapet DnB Storebrand ble presentert for en måned siden.