- Ingen dødsbakterier i norsk kylling

Norske kyllingprodusenter raser mot japanske påstander om at det skal finnes dødelige bakterier i kyllinger som er eksportert fra Norge til Japan. Norge eksporterer ikke kyllinger til Japan, og påstandene blir blankt avvist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et oppslag i Dagens Næringsliv heter det at det japanske næringsmiddeldirektoratet har påvist dødelige bakterier i norske kyllinger. Norske kyllingprodusenter beskyldes samtidig for å ha tilsatt middelet avoparcin i ftrblandingen til kyllingene. Stoffet gjør kyllingene motstandsdyktig mot antibiotika.

Funnene av det forbudte stoffet avoparcin i norsk kylling skal ifølge avisen ha skapt medieoppsalg i Japan de siste dagene.

Ingen kyllingeksport

Ifølge Norges eksportråd foregår det ikke eksport av norsk kylling til Japan. Mandag var Eksportrådets representanter i Japan i full gang med å sjekke påstandene i japansk presse. Administrerende direktør Per Andreas Vogt sier at det er for tidlig å si om avisoppslagene kan ha skadet norske næringsmiddeleksportører.

- Mye avhenger av hvor stort omfang denne saken har hatt i mediene, sier han til NTB.

Ikke lønnsomt

PRIOR Norske Eggsentraler som er ledende markedsaktør for egg- og fjørfeprodukter i Norge, reagerer sterkt på påstandene:

- PRIOR har aldri eksportert kylling til Japan. Dersom vi har overskudd av kylling, selger vi det på det norske markedet, sier markedsdirektør Arild Husefjeld til NTB.

PRIORs konkurrenter, Norsk Kylling og Trønderkylling, opplyser at heller ikke de eksporterer kylling til Japan. Årsaken er at eksport ikke er lønnsomt og at det heller ikke er overskudd på kylling.

Forbudt

Kyllingprodusentene tilbakeviser også påstandene om bruk av middelet avoparcin i ftrblanding. De hevder at dette stoffet er forbudt i Norge.

Statens landbrukstilsyn bekrefter at stoffet ble forbudt som ftrtilskudd i Norge i 1995. Grunnen var at man fryktet at stoffet ville gjøre sykdomsfremkallende bakterier motstandsdyktige mot antibiotika, noe som kunne blitt et alvorlig problem for mennesker.

Direktør Even Haugland sier til NTB at sjansene for at det finnes avoparcin i norsk kylling i dag er meget små. Landbrukstilsynet tar jevnlige stikkprøver av kyllingftret og sjekker kyllingprodusentenes dokumentasjon av tilsetningsstoffer.

(NTB)