TERRORTILTALT: F.v. Djibril Bashir, Valon Avdyli og Visar Avdyli er tiltalt for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon. De risikerer seks års fengsel. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
TERRORTILTALT: F.v. Djibril Bashir, Valon Avdyli og Visar Avdyli er tiltalt for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon. De risikerer seks års fengsel. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADETVis mer

- Ingen drar fra et fredelig land for å drepe kvinner og barn

Terrortiltalte Djibril Bashir (30) forteller at han dro til Syria for å hjelpe sivilbefolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi snakket mye i moskeen om å hjelpe sivilbefolkningen i Syria. Vi hørte at Assads regjeringsstyrker kuttet over halsen på folk med kniv og voldtok kvinner. Folk ble massakrert under demonstrasjoner.

Det forteller Djibril Bashir (30), som er tiltalt for å ha deltatt i og støttet en terrororganisasjon - nærmere bestemt Den islamske stat (IS), som han sluttet seg til etter å ha dratt til Syria i 2012.

- Humanitær hjelpearbeider I går, under aktoratets utspørring, fortalte Bashir at hans rolle ikke var å være frontkjemper, men at hans oppgave snarere var å være en slags humanitær hjelpearbeider i IS' apparat. Våpen måtte han ha for å beskytte seg.

I dag spør hans forsvarer Fredrik Brodwall ham om motivasjonen for å dra til Syria. 30-åringen svarer at han seint i 2012 opplevde at verdenssamfunnet sviktet sivilbefolkningen i landet, og at han bestemte seg for å bidra.

- Alle snakket om det - imamer, muslimer, ikke-muslimer. Mange reiste. Det ble verre og verre for folk der, og det kom oppfordringer fra hele verden. Vi som følte vi kunne hjelpe, dro, sier Bashir.

I SYRIA: Djibril Bashir (t.v.) i Syria sammen med den norske IS-lederen Bastian Vasquez (t.h.) og en norsk fremmedkriger som ble drept i 2013 (ved siden av Vasquez). Bildet er et sentralt bevis for aktoratet. Foto: POLITIET
I SYRIA: Djibril Bashir (t.v.) i Syria sammen med den norske IS-lederen Bastian Vasquez (t.h.) og en norsk fremmedkriger som ble drept i 2013 (ved siden av Vasquez). Bildet er et sentralt bevis for aktoratet. Foto: POLITIET Vis mer

30-åringen har tidligere redegjort for hvordan han tok seg inn i Syria via bl.a. Tyrkia. Han ble opptatt i IS ved å avlegge en troskapsed, og ble i landet til januar 2014, da han returnerte til Norge sammen med medtiltalte Valon Avdyli (28), som også var involvert i IS.

- De ble svært glade Bashir sier den syriske lokalbefolkningen ble svært glade for støtten de fikk fra IS i kampen mot president Bashar al-Assads styrker.

- Spesielt glade ble de i dem som kom utenlands fra, sier han - og understreker igjen sine fredelige hensikter ved å slutte seg til IS, som seinere er blitt kjent for offentlige henrettelser og krigsforbrytelser.

- Ingen drar fra et fredelig land for å drepe kvinner og barn. Nå er det annerledes - men i 2012 var det en positiv atmosfære.

30-åringen forteller i retten at grunnen til at han dro fra Syria i 2014, var at konflikten hadde endret seg i en retning han ikke likte.

- Det var full «all-out» krig. Jeg var ikke interessert i å være del av det som foregikk der da.

- Delte ut medisiner Fagdommer Geir Grindhaug spør mer om det humanitære arbeidet Bashir skal ha utført.

- Jeg delte ut medisiner og andre ting som kom over grensa fra Tyrkia. I tillegg hjalp jeg til med å få folk ut fra bygninger og inn på sykehus, forteller 30-åringen.

Aktoratet tror ikke noe på Bashirs fortelling. I går la førstestatsadvokat Jan Glent fram flere bilder som viser ham i ei væpnet gruppe sammen med bl.a. den kjente norske IS-lederen Bastian Vasquez.

Rettssaken er berammet til å vare i over en måned. Det er første gang noen i Norge er tiltalt etter straffelovens paragraf 147d, en bokstav i den såkalte terrorparagrafen som omhandler deltakelse i, rekruttering til og støtte til en terrororganisasjon.