Ingen ende på lidelsene på Sri Lanka

Sykehuskapasiteten sprengt mens flyktningene sulter, melder Tamiltigrene.

LIDER: En regjeringssoldat holder oppsikt med sivile flyktninger i Putumatalan iPuthukkudiyirippu nord i Sri Lanka. De har flyktet fra områder fortsatt kontrollert av Tamiltigrene. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
LIDER: En regjeringssoldat holder oppsikt med sivile flyktninger i Putumatalan iPuthukkudiyirippu nord i Sri Lanka. De har flyktet fra områder fortsatt kontrollert av Tamiltigrene. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker står i fare for å sulte i krigsområdene på Sri Lanka, ifølge Tamiltigrene. Samtidig risikerer sårede flyktninger å dø fordi kapasiteten ved sykehusene er sprengt.

I byen Vavuniya nord på Sri Lanka har et team fra Leger Uten Grenser (MSF) utført hele 71 operasjoner på krigsskadde pasienter i løpet av et døgn. Men kapasiteten er for liten til å gi pasientene skikkelig tilsyn etter operasjonene.

MSF-legen Paul McMasters forteller om en familie der alle barna er såret og faren risikerer å dø som følge av for dårlig behandling. Moren er allerede drept.

- En av pasientene er ei lita jente på sju eller åtte år som har alvorlige skader i beinet. Storesøsteren hennes er i den samme sengen med skader på armene og beina. Søsteren deres har brannsår i ansiktet. Moren er blitt drept, og faren er under intensivbehandling. Med det nivået vi har på etterbehandling, har han fifty-fifty sjanse til å overleve, sier McMasters i en pressemelding.

Frykter sult

Samtidig ser det ut til at situasjonen i krigsområdene blir stadig verre. Den hardt pressede geriljagruppa LTTE, også kalt Tamiltigrene, hevder at det fortsatt befinner seg 165.000 sivile i de små områdene der gruppa har forskanset seg, omringet av regjeringssoldater.

LTTE som har kjempet for selvstyre nordøst på Sri Lanka i en 25 år lang borgerkrig, sier de srilankiske regjeringsstyrkene har blokkert alle veiene inn til krigssonen. Det betyr at mat og medisiner kun kan fraktes inn til de sivile sjøveien. Nå frykter LTTE sult og sammenligner situasjonen med den krigsherjede Darfur-regionen i Sudan.

FN mener at om lag 50.000 mennesker fortsatt befinner seg inne i krigssonen, som tidligere ble etablert som en «sikker sone» for sivile av regjeringen.

G8-press

Også G8-landene ber nå partene om å gjøre det som trengs for å hindre at flere sivile blir drept. I en felles uttalelse sier utenriksministrene fra USA, Canada, Japan, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og Russland at de er dypt bekymret for sivilbefolkningens lidelser. Aller mest urolige er de for rapportene om at sårede sivile ikke har kunnet komme seg i sikkerhet, og de retter kraftig kritikk mot LTTE for å bruke sivile som «menneskelige skjold».

I ukevis var verdens land kun lagt et mildt press på regjeringen på Sri Lanka, til stor fortvilelse for de mange eksil-tamilene som har demonstrert i blant annet Oslo og London. De siste par ukene har imidlertid presset økt, ikke minst fra USA, som anses å ha en viss innflytelse over regjeringen i Colombo.

Nytt utspill

Fredag kom det en ny uttalelse fra Det hvite hus der både LTTE og regjeringsstyrkene bes om å legge ned våpnene umiddelbart.

- USA er dypt bekymret for situasjonen til uskyldige sivile som havner mellom regjeringen og LTTE, og for det stigende dødstallet, heter det i uttalelsen.

Også FNs sikkerhetsråd og India har krevd at de srilankiske regjeringsstyrkene må stanse sin offensiv, og at LTTE må slippe sivile ut av krigssonen og overgi seg.

Men for mange kommer de diplomatiske utspillene altfor sent. Flere tusen sivile er drept siden nyttår, ifølge FN, og sårede tamiler fyller nå opp sykehusene nordøst på øya. Samtidig ser regjeringen ut til å være fast bestemt på å fullføre offensiven.

(NTB)