Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen endring i prisene

Konsumprisindeksen stod på stedet vil fra november til desember.

 Billigere bensin:  Bensinprisene falt i desember, men KPI stod totalt sett stille fra november. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
Billigere bensin: Bensinprisene falt i desember, men KPI stod totalt sett stille fra november. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Konsumprisindeksen (KPI) viste ingen endring fra november til desember, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tolvmånedersendringen i KPI var 2,1 prosent i desember 2014, opp 0,2 prosentpoeng fra november. Det var som ventet.

Kjerneinflasjonen, konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer (KPIJAE), viste en oppgang på 2,4 prosent siste tolv måneder, ned 0,1 prosentpoeng fra november. Her var forventingen 2,5 prosent.

Bensinprisen falt Prisene på matvarer falt 1,7 prosent fra november til desember. Det var særlig prisnedganger på typiske julevarer som spisesjokolade, frisk frukt og svin som bidro til nedgangen, skriver SSB.

Prisene på drivstoff og smøremidler falt 4,6 prosent, hovedsakelig som følge av lavere bensinpriser. Lavere oljepris har blant annet redusert bensinprisene med 5,3 prosent, den største prisnedgangen for bensin siden desember 2008.

Siste tolv måneder I løpet av året har tolvmånedersendringen for beregnet husleie vist en nedadgående trend, med en topp i januar 2014 på 3,7 prosent. Prisene på transporttjenester økte 8,0 prosent fra desember 2013 til desember 2014. Det var særlig prisene på passasjertransport med fly som bidro, med en prisoppgang på 15,1 prosent, opplyser SSB.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer har de siste tolv måneder steget 2,4 prosent. Tolvmånedersendringen har vært nedadgående siden toppmålingen i mars 2014 på 5,2 prosent. De to undergruppene, matvarer og alkoholfrie drikkevarer, har i løpet av 2014 hatt et ulikt utviklingsløp, prisveksten på matvarer har avtatt i løpet av 2014, mens prisveksten for alkoholfrie drikkevarer har økt.

Tolvmånedersendringen for matvarer var i desember 2,0 prosent, mens prisene for alkoholfrie drikkevarer var 5,4 prosent høyere enn desember 2013.

Oppgangen i KPI de siste tolv måneder ble hovedsakelig dempet av lavere priser på drivstoff og smøremidler. Bensinprisene falt 6,5 prosent fra desember 2013 til desember 2014. Samtidig falt prisene på autodiesel 5,8 prosent, skriver SSB.

Les mer om tallene her!

Flere nyheter - Boligprisene må ned - kraftig ned
Vi åpner lommebøkene litt mer - dette kjøper vi mer av
- Feil å snakke om krise med oljepris i 50 dollar