- Ingen endring i reiserådet

Canada ber statsborgere reise hjem fra Vest-Afrika før det er for sent. Utenriksdepartementet i Norge «vurderer situasjonen».

SMITTEVERNTILTAK: Den kvinnelige norske hjelpearbeideren fra Leger uten grenser blir behandlet ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SMITTEVERNTILTAK: Den kvinnelige norske hjelpearbeideren fra Leger uten grenser blir behandlet ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødstallene fra ebolaepidemien i Vest-Afrika stiger i en enorm fart.

De siste tallene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at over 4000 personer har mistet livet i de tre landene, Guinea, Sierra Leone og Liberia, som er hardest rammet av viruset. Flere enn 8000 er smittet.

Ebolasyke hjelpearbeidere har blitt fløyet ut og behandlet i Tyskland, Frankrike, Spania, Storbritannia og USA. Mandag kom nyheten om at en norsk kvinnelig helsearbeider for Leger uten grenser var blitt smittet av ebola i Sierra Leone.

Leger Uten Grenser opplyser til Dagbladet at det ikke er noe nytt å melde om helsetilstanden til den ebolasmittede norske kvinnen.

Fredag gikk Canadas helseminister ut og ba alle kanadiske statsborgere om å vurdere å forlate det ebola-rammede området før det er for sent.

Ingen endring I slutten av august frarådet Utenriksdepartementet alle reiser til, eller opphold i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Reiserådet fra UD er fortsatt gjeldende.

- Vi har ikke endret reiserådet siden den gang. Reiserådet gjelder inntil situasjonen eventuelt er forverret. Men det pågår en fortløpende vurdering av situasjonen i Vest-Afrika, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD.

VANSKELIG: Kristin Enstad i Utenriksdepartementet sier det kan bli vanskelig for utenrikstjenesten å bistå nordmenn i Vest-Afrika ved et nødstilfelle. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
VANSKELIG: Kristin Enstad i Utenriksdepartementet sier det kan bli vanskelig for utenrikstjenesten å bistå nordmenn i Vest-Afrika ved et nødstilfelle. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer

Han sier det ikke har kommet noen nye opplysninger som gjør at Utenriksdepartementet nå vil endre reiserådet.

- Jeg kjenner ikke til noe som gjør at det blir en ny vurdering. Vi følger situasjonen tett, og vil vurdere det dersom det kommer nye opplysninger, sier han.

- Vanskelig å hjelpe norske borgere Utfra en samlet vurdering av situasjonen i Guinea, Sierra Leone og Liberia har Utenriksdepartementet frarådet alle reiser til eller opphold i landene.

- UDs reiseråd er alltid basert på en helhetsvurdering av flere faktorer. Når det gjelder reiserådet som ble innført den 26. august for de tre landene i Vest-Afrika som er hardest rammet av Ebola-utbruddet, så er smittefaren én faktor. Råd om forholdsregler mot smitte gis av Folkehelseinstituttet. I tillegg er vurderingen blant annet basert på at helsevesenet og andre samfunnsfunksjoner i disse landene er overbelastet, grensene stenges og de fleste flyselskap har sluttet å fly til disse landene. I nødstilfeller vil det derfor være begrensede muligheter for utenrikstjenesten å bistå norske borgere som oppholder seg i Liberia, Sierra Leone og Guinea, sa underdirektør Kristin Enstad fra kommunikasjonsenheten i Utenriksdepartementet i august.

- Ingen endring i reiserådet