Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen enighet om atomavtale med Iran

Samtalene må gjenopptas i desember.

I SAMTALER: John Kerry har representert USA i samtalene i Wien. Foto: REUTERS / Leonhard Foeger / NTB scanpix
I SAMTALER: John Kerry har representert USA i samtalene i Wien. Foto: REUTERS / Leonhard Foeger / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atomforhandlingene med Iran vil heller ikke denne gangen resultere i en avtale, men vil bli gjenopptatt i midten av desember, opplyser kilder i Wien.

Forhandlingene om det iranske atomprogrammet har pågått i tolv år og resulterte i november i fjor i en midlertidig avtale.

Iran og landene i den såkalte 5+1 gruppen, som består av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland, ble da enige om å forhandle fram en endelig avtale i løpet av et halvt år.

Ny frist Fristen i juli kom og gikk, og partene ga hverandre ny frist til 24. november. Også denne ryker, men forhandlingene vil trolig fortsette i midten av neste måned, opplyser godt orienterte kilder i Wien.

Ifølge kildene vil det ikke bli innført nye sanksjoner mot Iran før neste forhandlingsrunde, som trolig vil finne sted i Wien eller Oman.

- Det er gjort noe framgang, men vi må diskutere visse spørsmål i våre respektive hovedsteder. Vi kommer til å møtes igjen før nyttår, prosessen fortsetter, sier en diplomat som deltar i forhandlingene.

Politisk vilje Det iranske nyhetsbyrået IRNA meldte mandag morgen at Iran fortsatt håpet på en avtale i Wien, mens en europeisk diplomat betegnet dette som en «fysisk umulighet».

Kinas utenriksminister Wang Yi, som også er på plass i Wien, var forsiktig optimist.

- Det er nå politisk vilje hos partene, også hos Iran, til å komme fram til en avtale. Gjennom felles anstrengelser vil vi før eller siden komme fram til en avtale og løse det iranske atomspørsmålet, sier Wang.

Han understreket at mandagens tidsfrist kunne ryke, men at forhandlingene ikke dermed ville strande.

Frykter atomvåpen Åtte år har gått siden FNs sikkerhetsråd innførte de første sanksjonene mot Iran, for å tvinge landet til å innstille sitt program for anrikning av uran.

Vesten frykter at iranerne før eller siden vil utvikle atomvåpen, selv om myndighetene i Teheran forsikrer at det iranske atomprogrammet utelukkende er av sivil karakter.

Inspektørene fra Den internasjonale atomenergikommisjonen (IAEA) har i årevis gått inn og ut av de iranske atomanleggene, uten å finne beviser for noe annet, men har fortsatt ikke fått svar på alle spørsmål de har stilt.

Iran har aldri anriket uran til mer enn 20 prosent, mens uran som benyttes i kjernevåpen vanligvis har en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent.

Vesten misliker likevel at landet har bygd og vil bygge enda flere sentrifuger for anriking av uran, noe landets ledere hevder trengs for å kunne produsere brensel til landets atomkraftverk.

Holdt avtalen Som ledd i den foreløpige avtalen som ble inngått i november, gikk Iran med på å stanse anriking av uran til mer enn 5 prosent inntil videre, samt til å stanse aktiviteten i sin forskningsreaktor i Arak.

Landet gikk også med på å kvitte seg med halvparten av lagrene av anriket uran og å fortynne resten til 5 prosent, mot at vestlige land lettet noe på sanksjonstrykket.

Utenriksminister Børge Brende (H) var blant dem som betegnet avtalen som «historisk» og «en seier for diplomatiet», og IAEA konstaterte noen måneder senere at iranerne oppfylte sin del av avtalen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling