Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen enighet om atomavtale med Iran

Det lyktes ikke å oppnå enighet om en atomavtale med Iran under forhandlingene som har pågått i Genève de siste tre dagene.

IKKE ENIGE: Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif (t.v) i forhandlinger med EUs utenriksminister, Catherine Ashton og Kinas viseutenriksminister Li Baodong om Irans atomvåpenprogram i Sveits. Foto: AFP PHOTO / POOL / JEAN-CHRISTOPHE BOTT
IKKE ENIGE: Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif (t.v) i forhandlinger med EUs utenriksminister, Catherine Ashton og Kinas viseutenriksminister Li Baodong om Irans atomvåpenprogram i Sveits. Foto: AFP PHOTO / POOL / JEAN-CHRISTOPHE BOTT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsendinger fra Iran og landene i den såkalte 5+1-gruppen, de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet samt Tyskland, innledet den siste forhandlingsrunden i Genève torsdag.

Valget av Hassan Rouhani til iransk president har bedret landets forhold til omverdenen, og signalene fra Genève de siste dagene har vært positive.

Forlenget Samtalene skulle opprinnelig ha pågått i to dager, men ble forlenget med én dag. USAs utenriksminister John Kerry selv dro til Genève, og fikk følge av de øvrige landenes utenriksministre.

Gjennombruddet mange hadde ventet, kom likevel ikke, noe som ifølge diplomater skyldes en splittelse mellom Frankrike og de øvrige vestlige landene. Hva denne splittelsen går ut på, er ikke kjent.

Framgang - Frankrike ønsket helt fra starten av en avtale. Genève-møtet resulterte i framgang, men vi var ikke i stand til å bli enige. Det gjenstår fortsatt enkelte spørsmål, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius natt til søndag.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton bekrefter at forhandlingene i Genève ikke førte fram, men understreket at det er gjort framgang.

- Det er gjort mye konkret framgang, men enkelte spørsmål gjenstår. Vårt mål er å sluttføre dette, noe vi akter å prøve på, sa Ashton.

Nytt møte Forhandlerne går nå hver til sitt, men vil ifølge Ashton møtes igjen alt 20. november.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif mener Genève-forhandlingene har lagt et godt grunnlag for videre samtaler.

- Dette er noe vi kan bygge videre på, sa Zarif natt til søndag.

(NTB)