Ingen enighet om Kosovo i G8

Det ble ikke oppnådd enighet blant G8-landene om å utsette avgjørelsen om Kosovos framtidige status et halvår, slik Frankrike ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy foreslo under G8-toppmøtet i Heiligendamm at man ikke skal presse fram noen avklaring om Kosovos status nå, slik særlig USA ivrer for.

Spørsmålet bør legges på is i seks måneder for å gi serberne og kosovoalbanerne mer tid til å løse striden selv, mener han. Til gjengjeld må de to partene og Russlands president Vladimir Putin godta at det til sjuende og sist ikke er noe alternativ til et uavhengig Kosovo. Uten at denne betingelsen godtas, kan man ikke gi partene en utsettelse, fastslår Sarkozy.
Truer med veto
Sarkozy tror likevel at man gjennom en utsettelse kan forhindre, eller i det minste utsette, at verdenssamfunnet splittes i striden om Kosovo. Russland har truet med å nedlegge veto i FNs sikkerhetsråd mot en resolusjon som åpner for Kosovos uavhengighet.

G8-landenes diplomater arbeidet hardt med Sarkozys forslag natt til fredag, men ved toppmøtets avslutning fredag ettermiddag konstaterte Sarkozy at det ikke var oppnådd enighet.

Toppmøtets vertinne, den tyske statsministeren Angela Merkel, fastslo også at det fortsatt er ulike syn på Kosovo. Hun virket også på sin pressekonferanse mindre innstilt på en utsettelse enn Sarkozy.

- Det er ikke noe poeng i å vente bare for å vente. Vi må ha en klar idé om hvordan vi skal gå fram, sa hun, og la til at det begynner å haste.

- Må ha med Serbia


Vladimir Putin nekter å gi seg på at det ikke kan vedtas noen resolusjon om Kosovo før det er inngått en avtale med Serbia. Den russiske presidenten advarer videre om farene ved å undergrave serbernes suverenitet.

- Folk prøver å overbevise oss om at dette problemet kan løses uten å få til en enighet med Serbia. Vi mener dette er galt og ikke i overensstemmelse med moral og rettslig standard, sa Putin på en pressekonferanse fredag.

Den russiske presidenten avviser at Kosovo er et unikt tilfelle og sier at «ingen kan vise til en eneste forskjell mellom Kosovo og separatistkonfliktene i Georgia, Moldova og Aserbajdsjan».


Frykter uro
Både USA og NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer har ved gjentatte anledninger sagt at de ønsker en rask avklaring om Kosovo, som formelt er en del av Serbia, men i praksis er blitt styrt som et FN-protektorat siden 1999.

De frykter at en utsettelse vil føre til økt uro i provinsen der NATO er på plass med rundt 16.000 soldater.

Norge har advart mot for stort hastverk i Kosovo-prosessen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er bedre å bruke mer tid på å finne en felles løsning med Russland enn å presse fram en rask avklaring og dermed splitte FNs sikkerhetsråd.

(NTB)

UENIGE: Frankrikes president Nicolas Sarkozy foreslo under G8-toppmøtet i Tyskland at man ikke skal presse fram noen avklaring om Kosovos status nå. Men det ble ikke oppnådd enighet blant G8-landene om å utsette avgjørelsen. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/SCANPIX
UENIGE: Frankrikes president Nicolas Sarkozy foreslo under G8-toppmøtet i Tyskland at man ikke skal presse fram noen avklaring om Kosovos status nå. Men det ble ikke oppnådd enighet blant G8-landene om å utsette avgjørelsen. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer