Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen er er på rett kurs. Det er selvfølgelig ikke Norge heller

FN ber om halvering av klimagassutslipp innen 2030.

STOR JOBB FORAN SEG: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
STOR JOBB FORAN SEG: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva vi gjør de neste to, fire, tolv åra, er helt avgjørende for å beholde en verden som er gjenkjennelig. Det er ansvaret vi har.

Det sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen under en pressekonferanse i dag tidlig, da han fikk overlevert den nye rapporten fra FNs klimapanel.

I natt kom FNs klimapanel med en kraftig advarsel til verden. Spesialrapporten om konsekvenser av global oppvarming på mer enn 1,5 grader, og mulige måter å målet i Parisavtalen om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, sier verden må endres i et omfang vi aldri tidligere har sett. Foreløpig er vi ikke i nærheten av å være på riktig kurs.

Klimapanelet understreker at det mulig nå målet «innenfor fysikken og kjemiens lover», og at det vil være langt bedre enn om vi ender på to graders oppvarming.

Hør Dagbladets ferske klimapodcast her:

FN-rapporten er første gang verdens politikere får klar og tydelig beskjed om omfanget av hva de forpliktet seg til i Paris 2015.

- Det er en dramatisk rapport, og den må legge grunnlaget for politikken som føres framover. Den viser med all tydelighet betydningen av å nå 1,5 grader og hva det innebærer, sier Elvestuen.

- Det som er bra med rapporten, hvis det går an å si, er at det vi må gjøre er kjent, det må bare gjøres mye raskere. Ingen er på rett kurs, det er selvfølgelig ikke Norge heller. Derfor må innsatsen forsterkes i tråd med ambisjonen med målet om 1,5 grader. Det er det eneste ansvarlige å gjøre, sier han.

Må halvere utslipp på 12 år

Klimapanelet skriver at de menneskeskapte utslippene av CO₂ falle med 45 prosent innen 2030, og bli «netto null» i 2050. Det vil si at alt vi slipper ut etter det, må fjernes fra atmosfæren.

Norges nåværende klimamål er å redusere utslippene med 40 prosent innen 2030. På spørsmål fra Dagbladet om denne rapporten vil føre til et strammere klimamål, i tråd med den nye FN-rapporten, sier Ola Elvestuen at det er en av vurderingene regjeringa må gjøre.

- Det første vi må gjøre er å få på plass en avtale om felles gjennomføring av klimamålene sammen med EU. Så må vi få til et godt regelverk for oppfølgingen av Parisavtalen under klimatoppmøtet i Polen i desember. Så må vi også gjøre en vurdering av Norges forpliktelser, sier Elvestuen.

- Du har flere ganger understreket at det som blir gjort nå, ikke er nok. Har du resten av regjeringen med deg på dette?

- Det ligger i Jæløya-plattformen. Vi skal gjennomføre det grønne skiftet, og oppfylle klimamålene i fellesskap med EU. Det ligger til grunn, sier Elvestuen.

For Norges del trekker Klima- og miljøministeren fram at Norge også må bidra med politikk som fører til teknologisk utvikling som gir utslippskutt internasjonalt. Han nevner satsingen på elbiler og andre nullutslippskjøretøy, grønn skipsfart og utviklingen av karbonfangst- og lagring.

- Her er vi i front. Vi gjør ting andre land ikke er i nærheten av, sier Elvestuen.

Under pressekonferansen trakk Elvestuen også fram viktigheten av bevare verdens regnskog.

- By opp Hareide til klimauksjon

Opposisjonen på Stortinget og miljøbevegelsen sier nå at rapporten fra Klimapanelet må innebære strengere klimamål for Norge.

- Denne høsten må partiene på Stortinget bli enige om nye utslippskutt som sørger for at vi som et av verdens rikeste land gjør vår del av jobben, sier Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV.

Miljøpartiet de Grønnes talsperson Arild Hermstad, sier til Dagbladet at de har tallfestet 60 prosent utslippskutt innen 2030.

- Det er i tråd med et av de tryggeste scenarioene fra Klimapanelet, og det er en helt annen størrelsesorden enn det vi har i dag. Vi må slutte å snakke om togradersmålet, og begynne å snakke om 1,5 sier Hermstad.

Bård Vegar Solhjell, leder for WWF og tidligere klima- og miljøminister for SV, sier til Dagbladet at Norge ikke har noe annet valg enn å minst halvere utslippene fram mot 2030.

- Det er det enkle budskapet fra i dag. Jeg utfordrer Knut Arild Hareide til å by opp Høyre og Arbeiderpartiet til klimaauksjon. Når han gjør sitt valg, bør han kreve et nytt norsk klimamål i tråd med denne rapporten, sier Solhjell.

Negative utslipp

Såkalt «negative utslipp» ligger som et premiss for rapporten, men hvor mye CO₂ vi blir nødt til å fjerne fra atmosfæren avhenger av hvor raskt vi greier å kutte utslipp.

Klimapanelet trekker fram skogplanting og å brenne biomasse og fange og lagre utslippene, som de to mest aktuelle metodene for å fjerne CO₂ fra atmosfæren.

Dersom vi ikke får til raske og store kutt, kan derimot omfanget av hvor mye CO₂ som må fjernes gjøre det bortimot praktisk umulig å få til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!