- Ingen er nøytrale

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson mener det er fullt mulig å skille bistand og misjon, selv om misjonærer utfører jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Frafjord Johnson (KrF) har ingen problemer med at Bondevik-regjeringen gir misjonsorganisasjoner stadig flere bistandskroner. I Dagbladet i går tok professor Terje Tvedt et kraftig oppgjør med misjonsorganisasjonenes rolle i norsk bistand. - Ingen er nøytrale. Enhver nordmann driver med sin egen verdieksport. Men hvis vi ikke tror mottakeren er i stand til å vurdere det, så undervurderer vi dem, sier Frafjord Johnson.

- Men bærer misjonsorganisasjonene med seg kristenfundamentalisme?

- Jeg synes det er søkt, fordi det stort sett er lokale kirker på stedet som driver prosjektene. Jeg synes Terje Tvedt undervurderer de lokale kirkenes selvstendighet.

- Gode resultater

I år mottar Norsk Misjons Bistandsnemnd 140 millioner kroner i direkte statlig støtte til bistandsarbeid. Paraplyorganisasjonen er en av organisasjonene som får størst økning i kroner og øre. Dagbladet kjenner til at det er frustrasjon i Norad over at en så stor del av kaka går til frivillige organisasjoner, og spesielt misjonsorganisasjoner. - Misjonsorganisasjonene utgjør bare én prosent av bistandsbudsjettet. Grunnen til at vi gir dem det, er resultatene de har ute i felten, sier Frafjord Johnson på telefon fra Zambia. I «Dokument 2»-programmet «De norske statsmisjonærene» på TV2 i går kveld fikk vi se hvordan misjonærer ute i felten ser på oppgaven sin. Det kom fram at evangelisering og statsstøttet aids-opplysning gikk hand i hand.

- Ikke vanskelig

Frafjord Johnson sier derimot at det er fullt mulig å skille bistand og misjon, slik reglene krever. - Bistand knyttes til utdanning, landbruk, helse. Det skal ikke være så vanskelig å skille landbruk og forkynnelse. - Er du bekymret for at man bruker bistandspenger til misjonering? - Misjonsorganisasjonene får sin støtte til å delta i prosjekter som lokale kirker og medarbeidere driver og da først og fremst til helse og utdanning. Resultatene viser at de har god kvalitet. - Men er du bekymret for at bistandspenger brukes til misjon? - Bistandsmidler blir ikke brukt til misjon. Men halvparten av helsestasjonene og skolene drives av kirkene lokalt. Hvis vi ikke brukte misjonsorganisasjonene, ville vi miste en viktig kanal, sier Frafjord Johnson.

I AFRIKA: Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson - her på en skole i Tanzania som får norsk støtte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer