Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen er stolte over det som skjer nå

Adeccos konsernsjef Anders Øwre-Johnsen jobber på spreng for å redde bemanningsgigantens liv.

FORBANNET: Ansatte og tillitsvalgte ved Klæbu sykehjem synes kommunen burde ha sagt opp kontrakten med Adecco for lenge siden. Adecco har selv innrømmet overtrampene de har begått ved sykehjemmet. I midten Johanna Backström (23), som bor på et vanlig pasientrom med bare seng og vask. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD
FORBANNET: Ansatte og tillitsvalgte ved Klæbu sykehjem synes kommunen burde ha sagt opp kontrakten med Adecco for lenge siden. Adecco har selv innrømmet overtrampene de har begått ved sykehjemmet. I midten Johanna Backström (23), som bor på et vanlig pasientrom med bare seng og vask. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På ei uke har helsedivisjonen av landets største bemanningsselskap mistet kontrakten for tre av de fem sykehjemmene de i utgangspunktet hadde ansvaret for, og flere store kommuner, som Oslo, Bærum, Skien og Porsgrunn, har sagt opp vikarkontraktene de har med Adecco. I tillegg er gransking under oppseiling i flere andre kommuner.

Bare vikarkontrakten med Oslo kommune er verdt 83 millioner kroner. Tapet av kontrakten er et direkte resultat av at Dagbladet 19. januar avslørte at Adecco bevisst betaler sine ansatte i hovedstaden langt under tarifflønn.

I tillegg kommer tapet av driften av Ammerudlunden og Midtåsen sykehjem. Til sammen har Adecco mistet kontrakter verdt i alt 174 millioner kroner bare i hovedstaden.

Omfattende gransking Samtidig som Adecco har mistet sykehjemskontrakter i Oslo og nabokommunen Oppegård, gransker Askøy kommune driften av Kleppestø sykehjem. I Klæbu har ordføreren fått fullmakt til å terminere kontrakten for Klæbu sykehjem dersom den omfattende planlagte granskingen bekrefter overtramp Adecco allerede selv har bekreftet.

- Kontrakten med Adecco henger i en tynn tråd, understreker Lillian Waaden (H) i Klæbu kommunes formannskap overfor Dagbladet.

I verste fall kan Adecco Helse stå tilbake ribbet for driften av samtlige av sykehjemmene de i utgangspunktet drev før NRK rullet opp de graverende forholdene ved Ammerudlunden for to uker siden. Det utgjør hundrevis av millioner kroner i tapt omsetning.

På toppen av dette er Adecco underlagt gransking av store kommuner som Bergen, Stavanger og Fredrikstad. Granskingen skal avdekke om det er blitt begått overtramp i forhold til vikaravtalene selskapet har med kommunene.

I går valgte Arbeidstilsynet i Oslo å anmelde Adecco Helse for driften ved sykehjemmene Ammerudlunden og Midtåsen. I tillegg følges Adecco med argusøyne av Norges Fotballforbund, som har et utstrakt samarbeid med selskapet, bl.a. gjennom Adeccoligaen.

- Ingen er stolte Adeccos konserndirektør Anders Øwre-Johnsen og medarbeiderne i toppledelsen jobbet i går kveld på spreng for å redde selskapets videre liv.

ADECCOS LEDER: Anders Øwre-Johnsen, konserndirektør i Adecco, leder arbeidet for å redde den skandaliserte bemanningsgigantens navn og rykte. Foto: ADECCO
ADECCOS LEDER: Anders Øwre-Johnsen, konserndirektør i Adecco, leder arbeidet for å redde den skandaliserte bemanningsgigantens navn og rykte. Foto: ADECCO Vis mer

- Er du stolt av å være konserndirektør i Adecco nå?

- Ingen er stolte av det som skjer nå. På den annen side har vi ekstremt mange kompetente folk som jobber hos oss. Vi står sammen i krisen, og vil klare oss. Adecco Helse utgjør for øvrig bare 10 prosent av den samlede virksomheten vår.

- Har det utviklet seg en gjennomgående dårlig kultur i Adecco Helse?

- Det er for tidlig å si, men vi må spørre oss selv: Hvordan kunne dette skje hos oss?

- Har du vurdert din egen stilling som følge av den pågående saken?

- Jeg er først og fremst opptatt av å rydde opp. Å vise at Adecco ønsker å følge alle lover og regler i arbeidslivet. Det er åpenbart blitt gjort grove feil her - men dem skal vi rette opp.

- Visste ingenting - Visste du om regelbruddene som foregikk ved sykehjemmene der det nå er blitt avdekket overtramp?

- Nei. Jeg fikk først høre om det via NRK. Nå jobber vi intensivt for å få alle fakta på bordet i saken, så skal vi evaluere konsekvensene etterpå.

FIKK 115 KRONER I TIMEN:  Vadu Jeng (25) har tjent ned i 115 kroner i timen på jobb som barnehageassistent for Adecco. Det er langt under tarifflønn. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
FIKK 115 KRONER I TIMEN: Vadu Jeng (25) har tjent ned i 115 kroner i timen på jobb som barnehageassistent for Adecco. Det er langt under tarifflønn. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer

- Har dere vurdert å legge ned Adecco i Norge - eventuelt skifte navn?

- Overhodet ikke. Det er åpenbart at denne saken får store konsekvenser for oss, men jeg er sikker på at vi kommer kvalitativt styrket ut i andre enden.

- Hvordan skal det skje?

- Vi skal ta tak i alle avvik, og vise at vi evner å rydde opp. Kundene må ha tillit til oss som konsern.

Intervjuet med Øwre-Johnsen ble gjennomført i går kveld, før det ble kjent at Bærum, Skien og Porsgrunn sier opp kontrakten med Adecco.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!