Ingen erstatning etter hurtigrutedrapet

Den psykisk syke Tromsø-mannen som kastet amerikanske Myrtha Vogt (69) over bord fra hurtigruteskipet «Harald Jarl» i fjor, slipper å betale erstatning til kvinnens ektemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen druknet, og hennes ektemann reiste et rekordhøyt erstatnings- og oppreisningskrav på til sammen 971.085 kroner. Kravet skulle dekke både erstatning for tap av forsørger, økonomisk tap og oppreisning.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har slått fast at 36-åringen lider av «paranoid schizofreni av kronisk art», og at han ikke var strafferettslig ansvarlig for drapet. Dommen lyder på overføring til tvunget psykisk helsevern.

Befalende stemmer

Tromsø-mannen hadde en lang psykiatrisk historie, før han 30. august i fjor drepte en helt ukjent kvinne.

I retten forklarte 36-åringen at hørte en befalende stemme da han så Myrtha Vogt på akterdekket idet «Harald Jarl» passerte Rystraumen like sør for Tromsø.

«Drep henne, og gjør det fort», sa stemmen.

36-åringen forklarte at han «sprang til rekka, tok tak i henne og kastet henne på sjøen». Etterpå følte han seg frigjort og gikk opp på øvre dekk der han fulgte redningsaksjonen. Her hørte han igjen en ny stemme som sa at han skulle kaste en til på sjøen. Men denne gangen sto han imot.

Sykdommen utløsende

I dommen diskuterer Nord-Troms tingrett skadeserstatningslovens paragraf 1-3 som åpner for at også mennesker som i juridisk forstand erklæres sinnssyke, kan være erstatningspliktige for sine handlinger.

I den enstemmige dommen kommer retten fram til at drapshandlingen var forårsaket av 36-åringens sinnssykdom.

«Tiltalte kjente ikke avdøde fra før og det er på det rene at hun var et tilfeldig offer», heter det i dommen der retten ikke finner det «rimelig» å idømme erstatning eller oppreisning for drapshandlingen.

(NTB-Jan-Morten Bjørnbakk)