DREPT I ATTENTAT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov (55) ble skutt på åpen gate fredag i forrige uke. Tusener møtte opp i begravelsen tirsdag, blant dem datteren Zhanna (t.h.). Foto: AP og Reuters / Scanpix NTB
DREPT I ATTENTAT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov (55) ble skutt på åpen gate fredag i forrige uke. Tusener møtte opp i begravelsen tirsdag, blant dem datteren Zhanna (t.h.). Foto: AP og Reuters / Scanpix NTBVis mer

- Ingen etterforskere har tatt kontakt med oss i familien

Boris Nemtsovs datter har ingen tro på at mordet på faren noensinne blir oppklart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har ingen tiltro til etterforskningen. Min mor, bestemor, jeg, min søster, min fars bror og hans barn - ingen av oss har hatt noen kontakt med politiet.

Det sier Zhanna Nemtsova, datteren til den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov, som ble skutt og drept på åpen gate i Moskva for ei knapp uke siden. President Vladimir Putin har forsikret at oppklaringen av drapet gis høyeste prioritet - men Zhanna har ingen tro på at den ansvarlige noensinne blir stilt for retten.

Forventet ikke drap Det er den britiske avisa The Times som har intervjuet Nemtsovs datter, på en kafé i nærheten av drapsåstedet - som igjen ligger nær Kreml.

Zhanna sier hun traff faren for siste gang om morgenen fredag, dagen han ble drept. Da hun og moren fikk dødsbudskapet, dro de straks til åstedet - men da var liket allerede flyttet av politiet. Hun har vendt tilbake til stedet hver dag siden.

Zhanna sier hun aldri forestilte seg at faren kunne bli drept - selv om han ikke hadde sikkerhetsvakter og nå og da ble anholdt av politiet; det verste hun så for seg, var en lang fengselsdom.

- Drap var aller siste utvei. De kunne ikke sende ham i fengsel fordi han var et veldig ærlig menneske ... de kunne ikke finne en grunn, sier hun.

Samlet bevis Liberalkonservative Boris Nemtsov, med fortid som bl.a. visepresident under Boris Jeltsin på 90-tallet, var en av sittende president Putins skarpeste åpne kritikere. Før han døde, jobbet han med å skaffe bevis på Russlands innblanding i Ukraina-konflikten, og datteren er ikke i tvil om motivet bak drapet.

- Jeg tror det var et politisk motivert attentat, sier Zhanna - som ikke vil utpeke hvilke krefter hun mener står bak.

- Hvis jeg kommer med beskyldninger, bør jeg ha bevis, og det har jeg ikke.

Det tok bare timer fra drapet på Nemtsov til president Putin erklærte at han har tatt «personlig kontroll» over etterforskningen. Politiet har gjennomsøkt 55-åringens hjem, og bl.a. tatt beslag i laptopen som ifølge hans kolleger inneholder materiale vedrørende arbeidet med å avsløre Russlands innblanding i Øst-Ukraina.

- En kreftsvulst Flere av Nemtsovs venner og støttespillere er langt mer spesifikke enn datteren i å utpeke en ansvarlig for drapet. Den tidligere sjakkverdensmesteren Garri Kasparov sier rett ut at Putin har skylda for vennens død.

- Boris Nemtsov ble drept fordi han kunne bli drept. Putin og eliten hans tror at de kan gjøre akkurat hva de vil etter å ha sittet ved makten i 15 år, sa Kasparov i en tale til den amerikanske Kongressen i går.

I talen sa han at Putin og hans allierte er en kreftsvulst som «må skjæres ut» - dvs. isoleres og fjernes fra makten.

- Bare når Putin er borte, kan Russland bli det frie, sterke og uavhengige landet Boris Nemtsov alltid drømte om, sa sjakklegenden fra talerstolen.

VISER RESPEKT: Italias statsminister Matteo Renzi på vei for å hedre minnet etter Boris Nemtsov, på åstedet for drapet - noen steinkast unna Kreml. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB Scanpix
VISER RESPEKT: Italias statsminister Matteo Renzi på vei for å hedre minnet etter Boris Nemtsov, på åstedet for drapet - noen steinkast unna Kreml. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB Scanpix Vis mer