Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen exit for SV

SV-plenen vil ikke la seg gjerde inn, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistan-seminaret var planlagt for lenge siden, men dramaet i Kabul sist uke brakte konflikten smertefullt nærmere SVs samling på Oslo Plaza i går. Kristin Halvorsen advarte mot å bruke terroranslaget til inntekt for det ene eller det andre ståstedet. Det var ikke det eneste premisset for heldagsseminaret. Følgende var ikke oppe til debatt, ifølge partilederen:

Ikke uttalelser fra lokallag i SV; ikke SVs deltakelse i regjeringen; ikke en reforhandling av Soria Moria; ikke norsk tilbaketrekning fra Afghanistan.

Hvis det skulle være noen tvil for de frammøte, la ordstyrer Ågot Valle til før hun slapp til første innleder: Vi skal ikke bruke denne dagen til de store meningsutvekslinger.

Møtet skulle heller ikke ende i en resolusjon. Her skulle det lyttes til og læres av «toppfolk» som skulle belyse konflikten og peke ut veier videre. En rein kunnskapsopprustning, kalte Halvorsen det. Det hørtes plutselig ut som det var en stund siden partiet kjempet for nedrustning.

Det er forståelig at SVs ledelse er lei av spekulasjoner om partiets regjeringsdeltakelse hver gang det blusser opp debatt om Afghanistan, men det er selvfølgelig uunngåelig for et parti som er tuftet på NATO-motstand. Når maktpolitikkens beinharde realisme spilles ut for åpen scene er det lett å håne idealistene som følger med på ferden mens de protesterer for all verden. Tilsynelatende klarer Halvorsen fortsatt å holde den krevende balansen mellom et bundet regjeringsmandat og et åpent SV-seminar, mellom å støtte norske deltakelse i Afghanistan og å være sterkt kritisk til utviklingen. Hun har ingen offisiell exit-strategi.

Men selv om SV-plenen var dratt inn i flombelysningen fra lysekronene på Plaza og gjerdet inn, er ikke debatten over. Den har så vidt begynt. SV-seminaret er ledd i en prosess fram mot landsmøtet i 2009. – Vi skal forhåpentlig lage en ny Soria Moria-erklæring, sa Halvorsen i går. Men det avhenger ikke bare av valgresultatet. Det kommer like mye an på om de to regjeringspartnerne kan leve med hvor SV lander på sine to kjerneområder.

Hvor komplisert denne prosessen er, ble tydelig illustrert gjennom foredragsholderne og responsen i går. Innlederne syntes håndplukket til å balansere mellom ytterpunktene i salen; de fleste kritiske til både konfliktens utvikling og norsk deltakelse i Isaf-styrkene, men samtidig realister i forhold til en exit-strategi. Prior-forsker Kristian Berg Harpviken tegnet et svært dystert bilde av utviklingen de senere årene med et sterkere Taliban og en økning i antall selvmordsaksjoner. Den endelige styrkedemonstrasjonen fra Talibans side var angrepet på Hotel Serena sist uke, selve symbolet på det internasjonale nærværet. Samtidig så han ingen tegn til at regjeringsapparatet styrket sin kompetanse og kunne tilby innbyggerne rettssikkerhet og mindre korrupsjon.

«Sekken med godvilje,» som de internasjonale styrkene marsjerte inn med for seks år sida, er i ferd med å tømmes. Ikke minst skyldes det økningen i antall sivile som er skadd eller drept som følge av NATOs bombinger i sør. Men skal man avslutte bruken av flymakt, ville det utsette soldatene på marken for større risiko. Vil det være akseptabelt i hjemlandene?

Oberstløytnant Jørn Erik Berntsen, sjef for de norske stabiliseringsstyrkene (PRT) i Meymaneh og nettopp hjemkommet fra Afghanistan, var ikke stort mer optimistisk. Når han så tilbake på sitt oppdrag innså han at de militære verken hadde gjort så mye for Fayrab-provinsen, hvor de norske styrkene er stasjonert, eller for Afghanistan. Men han anså det likevel ikke som meningsløst. De hadde klart å bringe det «et bitte lite skritt videre» i positiv retning, sa han og viste til skoler som var bygget og lærere som var utdannet. Riktignok hadde han i løpet av sitt halve år der aldri sett en kvinnes ansikt – det var gjemt bak burkaen – men ved hjelp av norsk bistand fikk nå afghanske jenter gå på skole.

En SV-er i salen konkluderte raskt at den norske innsatsen i Fayrab var en fiasko. – Nå kom ikke jeg her for å tegne bildet av en total fiasko, sa Berntsen lakonisk. Men det var betegnende for seminaret, at alle innlegg ble tatt til inntekt for ens eget syn. Konfliktens uhyrligheter betyr at vi må trekke oss ut – eller snarere tvert imot.

–  Teori i Oslo blir litt vanskelig å håndtere. Vi må være praktiske, sa Berntsen etter en runde spørsmål. Han er offiser i Forsvaret. Politikk er noe annet.

Eller som en SV-er sa om hans nøkterne innlegg: Reinspikka propaganda.

Den samme SV-eren har klokkertro på forhandlinger med Taliban.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media