- Ingen får meg til å tilstå

Viggo Kristiansen mener han er dømt på følelser, ikke på bevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barnedrapsdømte Viggo Kristiansen (29) velger å bli gammel i fengsel, framfor å tilstå noen som helst tilknytning til de grufulle handlingene i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Hans advokat Sigurd Klomsæt har sendt inn begjæring om gjenopptakelse av saken, blant annet fordi han mener det ikke foreligger tilstrekkelige bevis for at Kristiansen er skyldig.

Ingen bevis

Om ei uke er det nøyaktig åtte år siden Kristiansen ble pågrepet og siktet for drapene på

åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og hennes to år eldre venninne Lena Sløgedal Paulsen. Jentene ble utsatt for så brutale og hensynsløse handlinger at Baneheia-drapene blir ansett for å være blant Norges verste forbrytelser.

Kristiansen har aldri veket på at han er uskyldig. En særdeles omfattende etterforskning ga heller ingen tekniske bevis som knytter ham til saken. Like fullt ble Kristiansen dømt for både voldtekt og drap i så vel Kristiansand byrett og Agder lagmannsrett.

Hans tidligere bestekamerat, Jan Helge Andersen, valgte å legge kortene på bordet da han ble konfrontert med DNA-funn på åstedet. Han ga flere versjoner om hendelsesforløpet og utpekte Kristiansen til hovedmann.

Andersen ble frikjent for drapet på den eldste jenta, men dømt for voldtekt av begge jentene. Kristiansens foreldre og familie besøker ham så ofte de kan i fengselet.

I ILA FENGSEL: Viggo Kristiansen soner en dom på 21 års forvaring. Han har tatt utdannelse i fengselet. Foto: Eivind Pedersen
I ILA FENGSEL: Viggo Kristiansen soner en dom på 21 års forvaring. Han har tatt utdannelse i fengselet. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Håper på frifinnelse

Kristiansen er fornøyd med at han nå skal får det han kaller «profesjonell juridisk bistand».

- Advokat Klomsæt er som en bulldogg, og er svær i kjeften. Han fikk frifinnelse i «Birgitte-saken» og har bevist en manns uskyld i Bjugn-saken. Nå håper jeg det blir min tur. Jeg søkte hjelp hos Klomsæt fordi jeg vet han er grundig, dyktig og har gode resultater, sier Viggo Kristiansen.

Hvorfor har du ventet så lenge som åtte år før du har begjært gjenopptakelse av dommen for barnedrapene?

Spørsmålet kommer ikke uventet på Kristiansen. Han parerer lynraskt:

- Både jeg, mine nærmeste og Norge trengte tid på å fordøye saken. Det er så mange følelser knyttet til den. Jeg er dømt på følelser - ikke på bevis.

Takler hatet

- Men det har kostet deg noen av dine beste år?

- Ingen får meg til å tilstå

- Det spiller ingen rolle. Jeg kan gjerne sitte 25 eller 30 år - ingen får meg til å tilstå noe jeg ikke har gjort. Hvis jeg hadde gjort dette, så ville jeg tilstått på flekken. Jeg kan ikke tilstå bare for å få en lett vei ut av fengselet, sier han.

- Hvordan er det å være Norges mest forhatte mann?

- Det har bare gjort meg sterkere og gitt meg større kraft til å bevise min uskyld. Det er ikke jeg som har et problem - men samfunnet har et problem med meg. Jeg har stor tro på at advokat Klomsæt også for meg skal få fram sannheten og bevise min uskyld. Jeg har fått kjenne veldig lite på kroppen at jeg er så forhatt, sier Kristiansen.

LES HELE INTERVJUET MED VIGGO KRISTIANSEN I DAGEN PAPIRUTGAVE AV DAGBLADET.

GODE VENNINNER: Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen.
ÅSSTEDET: Befaring på stedet der likene av jentene ble funnet.
FØLELSESLADET SAK: Drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) rystet hele Norge.
PÅGREPET PÅ JOBB: Viggo Kristiansen har hele tiden blitt beskrevet som hovedmannen bak drapene.